Heb je last van leliehaantjes, ook wel bladhaantjes genoemd, op je lelies? Ontdek onze handige tips en producten om leliehaantjes op je planten te voorkomen en te bestrijden.

Leliehaantje herkennen

Een leliehaantje is vrij gemakkelijk te herkennen aan zijn felrode kleur. Het is een klein kevertje, ongeveer 6-8 mm lang. Ze hebben een glanzend rood lichaam en zwarte poten en kop. Je kunt ze vaak vinden op lelies en fritillaria's, waar ze hun eieren leggen. Deze feloranje/rode eitjes vind je vaak in clusters aan de onderkant van de bladeren. De larven die uit deze eieren komen, zijn ook roodachtig van kleur en kunnen ernstige schade aan de planten veroorzaken. Ze bedekken zichzelf met hun eigen plakkerige, zwarte uitwerpselen als bescherming tegen roofdieren. De larven zijn vooral actief in de zomer.

Als je de leliehaantjes of hun larven op je planten ziet, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen om verdere schade te voorkomen.

Schade door leliehaantjes

Volwassen leliehaantjes eten gaten in de bladeren van lelieplanten, wat vaak leidt tot bladval en het verzwakken van de plant. Larven doen nog meer schade door de onderkant van de bladeren weg te schrapen, wat witte of bruine vlekken achterlaat. Ze eten ook bloemknoppen, bloemen en zaaddozen van lelies. Na verloop van tijd worden de leliebollen kleiner en zullen de bloemen in de volgende jaren minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Naast lelies (Lilium-soorten), vallen ze ook andere leden van de leliefamilie aan, zoals kievitsbloemen (Fritillaria meleagris), keizerskronen (Fritillaria imperialis) en reuzenlelies (Cardiocrinum giganteum).

Bestrijding van leliehaantjes

Als je last hebt van leliehaantjes is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. 

  • Handmatig verwijderen: Verwijder volwassen leliehaantjes met de hand. Ze zijn 's ochtends traag, dus dit is de beste tijd om ze te vangen. Leg een lichtgekleurde doek onder de plant zodat je ze kunt zien wanneer ze vallen.
  • Larven verwijderen: Veeg de larven weg in plaats van ze op te pakken, of knip het hele blad waarop ze zich bevinden af en gooi dit weg.
  • Gebruik van sprays: Gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel, bijvoorbeeld Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Polysect Spray. Spuit alleen op rustige, droge dagen en bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds wanneer bestuivende insecten niet actief zijn. Spuit nooit op de bloemen.

Voorkomen

  • Controleer regelmatig: Controleer vanaf het vroege voorjaar je lelies en fritillaria’s regelmatig op tekenen van leliehaantjes en verwijder ze meteen om een grote plaag te voorkomen.
  • Trek natuurlijke vijanden aan: Vogels, kikkers, wespen en roofkevers eten de larven en soms de volwassen kevers.
  • Overweeg andere planten: Als de plaag elk jaar ernstig is, overweeg dan andere planten te kweken die niet tot de leliefamilie behoren.

Dit heb je nodig:

filter%5Btags.tag%5D%5B%5D=bladhaantje%20(leliehaantje)&filter%5Bactive%5D%5B%5D=1