Meeldauw is een schimmel die je zowel binnen als buiten op je planten kunt vinden. Het ziet eruit als een wit of grijs poederig laagje op de bladeren. In deze blog leer je wat meeldauw is, welke soorten er zijn, hoe het ontstaat, en hoe je het kunt bestrijden.

Wat is meeldauw?

Meeldauw is een schimmelziekte die vaak voorkomt en planten kan aantasten. Er zijn twee soorten: echte meeldauw en valse meeldauw. Echte meeldauw ziet eruit als een wit of grijs poederlaagje op de bladeren, stelen en soms bloemen van planten. Valse meeldauw lijkt op witte, pluizige plekken aan de onderkant van de bladeren. Beide soorten kunnen de groei van de plant vertragen en de gezondheid van de plant schaden.

Meeldauw herkennen

Meeldauw kan worden herkend aan verschillende symptomen.

Echte meeldauw: een wit of grijs poederachtig laagje op het oppervlak van de bladeren, stelen en soms bloemen van planten. Het begint meestal als kleine, geïsoleerde gebieden die na verloop van tijd groter kunnen worden. 

Valse meeldauw: gele vlekken op de bovenzijde van de bladeren, met een witte, pluizige schimmel aan de onderzijde. In ernstige gevallen kunnen de bladeren bruin worden en afvallen.

Oorzaak meeldauw

Meeldauw ontstaat door verschillende schimmels die goed groeien in warme en vochtige omstandigheden. Hoge luchtvochtigheid, slechte luchtcirculatie rond de planten en te veel water geven kunnen deze ziekte veroorzaken. Sommige planten zijn gevoeliger voor meeldauw dan andere, zoals rozen, asters, courgettes, komkommers, druiven, appelbomen en eiken. Ook sierplanten zoals dahlia's, zinnia's en chrysanten zijn vatbaarder voor deze ziekte. 

Meeldauw bestrijden

Meeldauw kun je als volgt bestrijden:

  1. Verwijder aangetaste bladeren en bloemen om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.
  2. Gebruik een fungicide om meeldauw te behandelen, bijvoorbeeld Tegen Schimmels Fungus Concentraat. Dit spuitzwavel is geschikt voor sierplanten en fruit.

Meeldauw voorkomen

Tips om meeldauw in jouw tuin te voorkomen:

  • Plaats planten niet te dicht op elkaar. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en vermindert de kans op schimmelgroei. 
  • Geef niet te veel water en probeer tijdens het watergeven de bladeren niet nat te maken. 
  • Houd je planten gezond. Sterke, gezonde planten zijn beter bestand tegen ziekten en plagen.
  • Ruim gevallen bladeren en ander tuinafval op. Deze kunnen dienen als broedplaats voor schimmelsporen.

Dit heb je nodig:

filter%5Btags.tag%5D%5B%5D=meeldauw%20(witziekte)