onkruid bestrijden

Onkruid bestrijden

Ontdek je kleine, groene plantjes tussen de tegels, in jouw gazon of in jouw (moes)tuin? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met onkruid. Eigenlijk kan elke plant als onkruid beschouwd worden en iedereen definieert onkruid dan ook anders.

Wil je weten wat onkruid precies is? Lees dan onze blog hierover. Of herken welk soort onkruid er in jouw tuin groeit met de Pokon Probleemherkenner.

Op deze pagina vind je handige tips en producten die jou helpen bij het bestrijden van onkruid in het gazon, tussen de tegels, in de tuin of je moestuin.

Oorzaken van onkruid

Hoe komt dat onkruid eigenlijk in je tuin? Onkruid kan als volgt in jouw tuin komen:

  • Verspreiding van zaden door wind en vogels: sommige soorten onkruid worden verspreid door de wind en vogels. De zaadjes zorgen meestal voor eenjarige planten die moeilijk te verwijderen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de brandnetel en straatgras.
  • Te veel schaduw: Mos is een vorm van onkruid en groeit maar al te graag op donkere plekken. Staat je gazon, tuin of terras het grootste gedeelte van de dag in de schaduw? Dan zal mos daar sneller groeien.
  • Vochtigheid: Mos groeit extra snel wanneer de ondergrond nat of vochtig is. Hoe meer water er in je tuin blijft staan, hoe sneller er mos zal groeien. Zeker wanneer er een aangename buitentemperatuur is.

Gevolgen van onkruid

Onkruid houdt helaas geen rekening met jouw mooie gazon, tuin of terrastegels en groeit daar dan ook vaak gemakkelijk. Onkruid kan zorgen voor:

  • Kale plekken in het gazon
  • Een slechtere oogst uit de moestuin doordat de planten moeten concurreren met het onkruid voor water, voedingstoffen en zonlicht.
  • Verzakte terrastegels
  • Tuinplanten die achterblijven in de groei 
onkruid verwijderen

 

Onkruid verwijderen

Spot je onkruid tussen je tegels of in jouw tuin? Wacht dan niet te lang met verwijderen. Hoe groter de plant, hoe langer en sterker de wortels en hoe lastiger het is om het onkruid uit de grond te verwijderen. Trek regelmatig het onkruid uit de grond om te voorkomen dat de wortels in de grond achterblijven.

  • Gebruik bij een gazon een onkruidsteker voor het verwijderen van onkruid. Heb je last van veel mos in je gazon? Dan kun je ervoor kiezen om je gazon te verticuteren met een verticuteerhark of -machine. Je verwijdert zo onkruid en mos en je snijdt de ondergrondse wortels van het gras door. 
  • Je kunt onkruid in de border verwijderen door de grond te schoffelen. Met een schoffel maak je de aarde los en het onkruid dat in de grond zit. De ongewenste plantjes kun je zo tussen je tuinplanten uithalen. Het wat grotere onkruid kan je er met een drietand uittrekken.
  • Daarnaast kun je onkruid tussen tegels, open verharding of in de border verwijderen door het te wieden met je hand. De kans is dan het grootst dat je ook direct de wortels verwijdert. Je kunt immers veel kracht zetten. Door ook de wortels te verwijderen, verklein je de kans dat onkruid weer aangroeit.

Onkruid bestrijden

Lukt het niet om het onkruid handmatig te verwijderen? Of heb je last van heel veel onkruid? Dan kun je het beste een onkruidbestrijder gebruiken.

Heb je last van onkruid tussen tegels, grind, moestuin en/of in de border? 

Dan kun je het beste met een onkruidspray aan de gang. Hoe werkt het?

Zo gebruik je de Tegen Onkruid Spray

  1. Schud de fles voor gebruik. Het is een kant-en-klaar product dus je hoeft geen water toe te voegen.
  2. Spuit op 40 cm afstand op het onkruid. Het is belangrijk dat je het onkruid volledig bespuit, totdat het middel van het onkruid afdruipt.
  3. Moeilijk onkruid? Behandel dit onkruid een tweede keer na 14 dagen.

Je kunt dit product gebruiken van maart t/m oktober. Je ziet binnen 1 uur al effect. Het onkruid zal langzaam doodgaan. Wanneer het onkruid is afgestorven kun je het met bijvoorbeeld een hark of een bezem weghalen.

Heb je last van onkruid tussen grind of op een onverhard terrein?

Dan kun je ook gebruik maken van Tegen Onkruid Concentraat. Een concentraat dien je aan te maken met water in een drukspuit. Met een concentraat kun je ook een grotere oppervlakte behandelen dan met een kant-en-klare spray. Spuit het homogene mengsel op het onkruid, tot dat het middel van het onkruid afdruipt. Binnen 3 uur zie je resultaat. 

Heb je last van onkruid in je gazon?

In het gazon zoek je een onkruidbestrijder die het onkruid bestrijdt, maar geen schade aanbrengt aan het gazon. Dit heet een selectieve onkruidbestrijder. Je wilt alleen bestrijden waar je last van hebt, vandaar dat er drie producten zijn:

Deze bestrijdingsproducten bevatten ook gazonvoeding, waardoor jouw gazon na toepassing ook groen en sterk zal worden.

Onkruid voorkomen

Onkruiden, zoals madeliefjes en weegbree, kunnen onder andere via de wind en via vogels jouw tuin in komen. Daar kun je helaas niets aan doen. Het is daarom belangrijker om te zorgen dat deze zaden zich niet kunnen ontkiemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door:

  • Bodembedekkers toe te voegen in je tuin. Alles waar geen planten groeit en de grond ‘bloot' ligt kan onkruid zich ontkiemen. Door een laagje houtsnippers rondom je planten te leggen of een stuk grond af te dekken met boomschors maak je het voor onkruiden veel moeilijker om zich te ontkiemen. Bovendien helpt het water vast te houden wat weer gunstig is voor je planten. 
  • Om onkruid in je gazon te voorkomen is het belangrijk dat je jouw gazon in topconditie houdt. Overal waar gras groeit is er immers geen ruimte voor onkruid. Hoe je dit doet? Geef jouw gazon drie keer per jaar voeding: voorjaar, zomer en najaar en maai je gazon niet te kort. Vind je klaver in je gazon? Dat wijst vaak op een stikstoftekort.
  • Onkruid tussen tegels kun je voorkomen door tussen de tegels voegenzand of voegmortel te gebruiken. Dit zorgt dat er minder ruimte is voor onkruid om te groeien. 

Dit heb je nodig:

 

filter%5Btitle%5D=onkruid

Veel gestelde vragen:

Wat is de beste tijd om onkruid te bestrijden?

Onkruid kun je het beste direct verwijderen zodra je het ziet. Wanneer onkruid nog klein is en nog niet bloeit, heeft het vaak nog geen kans gehad om zich verder te verspreiden. Hierdoor kun je het gemakkelijker verwijderen, doe dit bij voorkeur met de hand of een onkruidsteker. Zorg dat je onkruid altijd in zijn geheel verwijdert. Als je alleen het zichtbare onkruid verwijderd en niet de wortels verwijderd, zal het onkruid weer snel terug groeien.

Wat zijn de beste middelen tegen onkruid?

Het beste middel om onkruid te verwijderen is het volledige plantje met de hand of onkruidsteker verwijderen. Hierdoor weet je zeker dat het gehele plantje is verwijderd, inclusief wortel, en is de kans het kleinst dat het opnieuw opduikt. Het beste middel om onkruid te voorkomen is het toepassen van een bodembedekker, zoals houtsnippers of boomschors.

Welk onkruid is het moeilijkst te verwijderen?

Onkruid met een zogenaamde penwortel zijn het moeilijkst te verwijderen. Dit onkruid heeft één hele grote wortel die soms wel 30 tot 50 cm lang is. Voorbeelden van dit type onkruid: Paardenbloem en Distels. Je kunt dit onkruid het beste met een onkruidsteker verwijderen. Het is zaak om de hele wortel te verwijderen, anders zal het onkruid opnieuw terug komen.

 

De Japanse Duizendknoop is misschien wel het meest gevreesde onkruid. Dit onkruid heeft zeer diepe wortels en kan zich heel snel verspreiden, waardoor het moeilijk te beheren is. Dit onkruid kan tot wel 10 cm per dag groeien en de wortel zijn zo sterk dat ze door beton en asfalt breken (!).

Is verticuteren goed tegen onkruid?

Met verticuteren snijd je met een verticuteermachine of -hark door je grasmat heen om de viltlaag te verwijderen en lucht en water beter door te laten en de wortelgroei te bevorderen. Verticuteren is in principe niet bedoeld als onkruidbestrijdingsmethode, maar het kan wel bestaand onkruid uit de grasmat snijden. Niet alle onkruiden zullen volledig verwijderd zijn. Je kunt hierna nog Onkruid Weg! gebruiken om het overige onkruid te verwijderen.