Zijn jouw kamerplanten niet meer zo mooi, dan heb je wellicht last van rouwvliegjes. Dit zjin zwarte kleine vliegjes die rondom je planten vliegen. Rouwvliegjes, ofwel varenrouwmuggen, kunnen een hardnekkige plaag vormen. vind hier handige tips om rouwvliegjes in huis te voorkomen en te bestrijden. 

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes, ook wel officieel varenrouwmuggen genoemd, zijn kleine, zwarte muggen van 2 tot 4 mm groot. Dankzij de zwarte kop en donkere vleugels vallen ze snel op. Het rouwvliegje wordt vaak verward met het fruitvliegje, toch zijn deze twee insecten verschillend. Zo is het lijfje van het rouwvliegje zwart, waar het fruitvliegje een bruin lijfje heeft met grote, rode ogen. Lees ook: verschillen tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes.

Rouwvliegjes herkennen

Hoe krijg je last van rouwvliegjes?

Rouwvliegjes kunnen via open deuren of ramen naar binnen vliegen. Ze kunnen vliegen en zich zo verspreiden naar diverse kamers. Rouwvliegjes houden van warme en vochtige omgevingen. Hierdoor vind je ze vaak in een serre of een goed verwarmd huis. In deze omstandigheden leggen ze eitjes in de potgrond. Na enkele dagen komen de eitjes al uit en na ruim 3 weken is er een volwassen rouwvliegje ontstaan. Door de korte levenscyclus kunnen deze insecten al snel uitgroeien tot een enorme plaag. De schade aan je plant wordt aangericht door de larven, zij tasten de wortels aan van je plant waardoor je plant wordt verzwakt. Dat is ook de reden dat je de larven van rouwvliegjes moet bestrijden.

Hoe zien de larven van rouwvliegjes eruit?

De larven van het rouwvliegje zijn glasachtig tot wit van kleur en hebben een donkere kop. Ze zijn te vinden in de potgrond van de planten, bij de wortels of op en in de stengel. Beschadigde wortels kunnen erg makkelijk worden aangetast door schadelijk schimmels en bacteriën waardoor de plant nog verder verzwakt. Vooral planten die al niet in optimale staat zijn en jong plantmateriaal zijn gevoelig voor de larven van het rouwvliegje.

Larven van een rouwvlieg

 

De levenscyclus van rouwvliegjes

De levenscyclus van een rouwvliegje bestaat uit vier fasen: ei, larve, pop en volwassen vlieg:

  1. Ei: de volwassen rouwvliegjes leggen hun eitjes in de bovenste laag van de potgrond. Deze eitjes zijn vaak wit of doorschijnend en heel klein waardoor ze moeilijk te zien zijn. Eitjes hebben 2 tot 3 dagen nodig om uit te komen.
  2. Larve: uit de eitjes komen de larven. Deze larven zijn dun, wormachtig en kunnen tot 6 millimeter lang worden. Ze hebben een doorschijnend witte kleur met een zwarte kop. De larven voeden zich met organisch materiaal in de grond, zoals dood plantenmateriaal en wortelhaartjes. Deze fase duurt zo'n 2 tot 4 weken afhankelijk van de temperatuur.
  3. Pop: naar mate de larven groeien, verpoppen ze zich in de grond. De poppen zijn ovaal van vorm en variëren van kleur van wit tot bruin. De poppen zijn vaak te vinden in de bovenste laag van de potgrond, nabij de wortels van de plant. De popfase duurt zo 2 tot 3 dagen.
  4. Volwassen vlieg: uiteindelijk komen de volwassen vliegjes tevoorschijn uit de poppen. Deze vliegjes zijn actieve vliegers en kunnen snel rond de planten vliegen. Ze hebben een korte levensduur van enkele weken. In deze korte levensduur planten ze zich voort en leggen ze nieuwe eitjes. Wist je dat ze wel 30 eitjes per dag kunnen leggen?

De levenscyclus van ei tot volwassen vlieg duurt ongeveer 3-4 weken. Het is belangrijk om te weten hoe de levenscyclus verloopt, zodat je de vliegjes effectief kan aanpakken.

Planten die gevoelig zijn voor rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn dol op vochtige potgrond, waardoor planten die veel water nodig hebben snel het slachtoffer kunnen worden van een plaag. Dit geldt vooral voor varens en veel tropische planten, zoals de Monstera, Strelitzia, bananenplant en de Areca Palm. Planten die te veel water krijgen en daardoor wortelrot ontwikkelen, trekken nog meer rouwvliegjes aan. De larven voeden zich graag met wortelrot. Planten die in hydrocultuur zijn gekweekt, zijn niet gevoelig voor rouwvliegjes omdat het hydrokorrels anorganisch is en de larven daar dus niets te eten hebben.

Welke schade veroorzaken rouwvliegjes aan planten?

Rouwvliegjes veroorzaken niet direct schade aan kamerplanten. De larven echter wel. Zij voeden zich met organisch materiaal in de grond, zoals wortelhaartjes en dood plantenmateriaal. Dit kan leiden tot verzwakking van de wortels. Hierdoor kan de plant minder water en voedingsstoffen opnemen. Dit kan weer leiden tot een vertraagde groei en kleinere bladeren dan normaal. Daarnaast zijn verzwakte planten vatbaarder voor andere plagen en ziekten.

Welke schade kun je zien bij jouw kamerplant als deze besmet is met rouwvliegjes?

  • De plant groeit niet tot nauwelijks meer.
  • De plant verliest bladeren of bladeren worden bruin en droog.
  • De plant laat zijn bladeren hangen.
  • Je plant heeft last van schimmel. Schimmel houdt ook van vochtige omgeving, net als de rouwvliegjes. 

Rouwvliegjes bestrijden

Het bestrijden van rouwvliegjes kan best een klus zijn omdat de plaag zich snel kan uitbreiden. Het is daarom zaak om niet alleen de plant te behandelen waar je de plaag hebt aangetroffen, maar om al je kamerplanten te behandelen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de levenscyclus van de rouwvlieg. Omdat deze levenscyclus vrij kort is en daarnaast een volwassen vliegje wel 30 eitjes per dag kunt leggen, is een rouwvliegjes plaag hardnekkig om te bestrijden. 

Dat het lastig is, betekent natuurlijk niet dat het onmogelijk is. Wij leggen je graag uit hoe je er vanaf komt.

Stappenplan voor een effectieve bestrijding van rouwvliegjes

Stap 1: Zet je plant of planten in quarantaine

Zie je vliegjes bij je plant? Zet deze plant dan snel apart van je andere planten. Andere planten kunnen al besmet zijn, ook als je nog geen vliegjes ziet. Er kunnen namelijk eitjes en larven in de potgrond zitten die je niet kunt zien. Door de besmette plant apart te zetten, verklein je echter het leefgebied van de rouwvliegjes en geef je ze minder kans om eitjes te leggen.

Stap 2: Bedek de potgrond van je plant

Breng een laagje zand of hydrokorrels over de potgrond aan. Dit zorgt er voor dat jonge rouwvliegjes minder goed uit kunnen vliegen.

Stap 3: Plaats gele vangplaten

Om te voorkomen dat volwassen rouwvliegjes nieuwe eitjes in je planten leggen, kun je vangplaten gebruiken. Kies voor gele vangplaten, omdat deze kleur de rouwvliegjes aantrekt. Wanneer ze op de Bio Vangplaatjes tegen Potgrondvliegjes landen, blijven ze vastzitten. 

Tip: Plaats ook een paar vangplaten bij planten waar je nog geen vliegjes hebt gezien. Zodra je een vliegje op het vangplaatje ziet, weet je bijna zeker dat die plant ook besmet is.

4a092b34-8036-4483-ba0c-b3ad3eeec8fa,14aead6c-d510-4160-9b11-db2d19837caf,938572af-579d-4022-96d4-77e0493e7188,720a1e6f-524c-42f7-a856-bc15a53707d1

 

Stap 4: Gebruik Aaltjes tegen Rouwvliegjes

Aaltjes zijn de enige effectieve manier om de larven van rouwvliegjes te bestrijden. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand zijn van de larven van de rouwvlieg. Eenmaal in de bodem zullen de aaltjes op zoek gaan naar de larven om zich daar binnen te dringen. Aaltjes die binnen zijn scheiden een bacterie af waar de larven van zullen sterven. Zodra de larve dood is zullen de aaltjes op zoek gaan naar een nieuwe gastheer om zich daar in te vestigen. Een aaltje heeft een larve nodig om te overleven. Zijn er geen larven meer? Dan sterven de aaltjes. 

Hoe kom je aan aaltjes? Je kunt Aaltjes Tegen Rouwvliegjes bestellen. Daarnaast kun je ook een Voordeelpakket Aaltjes Rouwvliegjes inclusief vangplaten bestellen voor een effectieve en permanente bestrijding. 

Meng in een gieter de aaltjes met water en geef je planten iets meer water dan normaal. Het is van belang dat de potgrond vochtig blijft komende 2 weken zodat de aaltjes zich makkelijk kunnen bewegen en de larven kunnen bestrijden.

Tip: Behandel voor de zekerheid al je planten. Ook planten die geen zichtbare tekenen hebben van een plaag kunnen alsnog eitjes en larven in hun potgrond hebben. 

@pokon_nl Zo kom je van rouwvliegjes rondom je planten af! 🦟 #pokon #kamerplanten #rouwvliegjes #insect #tips ♬ original sound - Pokon

Stap 5: Houd je planten goed in de gaten

Houd de potgrond vochtig zodat de aaltjes hun werk kunnen doen. Plaats na 2 weken nieuwe vangplaten om te controleren of er nog volwassen rouwvliegjes zijn. Is de plaag nog niet weg? Dan moet je misschien nog een keer aaltjes gebruiken. Aaltjes bestrijden alleen de larven, terwijl de vangplaten de volwassen vliegjes vangen. De eitjes die nog niet zijn uitgekomen, worden niet bestreden. De larven die uit deze eitjes komen, kun je weer met aaltjes aanpakken.

Rouwvliegjes voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om rouwvliegjes te voorkomen:

  • Verwijder dode plantenresten: rouwvliegjes zijn dol op de geur van dode blaadjes van planten en bloemen.
  • Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden. Naast een humusrijke grond, houden rouwvliegjes ervan om hun eitjes in een vochtige grond te leggen. Laat de grond tussen de gietbeurten opdrogen, voordat je opnieuw water geeft. Wat kan helpen om niet te veel water te geven, maar wel genoeg voor je plant is een watermeter.
  • Leg iets op de potgrond: door zand, kiezels, hydrokorrels op de potgrond te leggen zorg je er voor dat volwassen rouwvliegjes minder snel hun eitjes direct in de grond kunnen leggen. Rouwvliegjes bestrijden met koffie kan bijvoorbeeld ook.
  • Maak je plant sterker: door je plant sterker te maken is de plant minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. Je kan de vitaliteit en weerbaarheid van je plant verhogen door een kuur te geven. Bekijk het Bio Plantkuur assortiment.
  • Een vleesetende plant: koop een vleesetende plant eet naast rouwvliegjes, ook fruitvliegjes en muggen. Ideaal!
  • Hydrocultuur: je kunt er ook voor kiezen om je planten niet meer in potgrond op te potten maar op basis van hydrocultuur. Je plant wortelt dan op een hydrokorrels of een substraat en niet in de aarde.

Dit heb je nodig:

 

14aead6c-d510-4160-9b11-db2d19837caf,720a1e6f-524c-42f7-a856-bc15a53707d1,12e3239a-ef40-417d-94c7-9fdbbb25c2e9,938572af-579d-4022-96d4-77e0493e7188

Veel gestelde vragen

In welke maanden kun je het beste rouwvliegjes bestrijden?

Rouwvliegjes kun je het gehele jaar bestrijden. Er is geen beste tijd. Je dient als je een rouwvliegjes plaag waarneemt altijd zo snel mogelijk in actie te komen, aangezien de plaag erg snel in grote kan toenemen. 

Waar kunnen rouwvliegjes niet tegen?

Volwassen rouwvliegjes leggen hun eitjes graag in warme en vochtige potgrond. Als je potgrond niet vochtig is zal een rouwvliegje daar geen eitjes in leggen. De larven van een rouwvliegje zal niet genoeg voeding krijgen als de potgrond droog komt te liggen en zal daardoor sterven. Als je plant er tegen kan is het daarom aan te raden als je last hebt van rouwvliegjes of om rouwvliegjes te voorkomen je plant niet al te vaak water te geven.

Welke planten zijn gevoelig voor rouwvliegjes?

Iedere plant dat in potgrond staat is gevoelig voor rouwvliegjes. Als je plant ook nog in de zon staat, creëer je de ideale omgeving voor rouwvliegjes om eitjes in te leggen: warme, vochtige potgrond.

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

Het is lastig om van rouwvliegjes af te komen. Voor een goede bestrijding vang je de volwassen rouwvliegjes met vangplaatjes en bestrijd je de larven van de rouwvliegjes op natuurlijke manier met aaltjes.

Hoe lang blijven rouwvliegjes leven?

Volwassen rouwvliegjes leven ongeveer een week. De larven van rouwvliegjes hebben zo'n 2 tot 4 weken, afhankelijk van de temperatuur, nodig om zich te verpoppen.

Kunnen rouwvliegjes vanzelf weggaan?

Helaas, is dit zelden het geval. De rouwvliegjes gaan steeds meer van je planten gaan besmetten en de larven brengen schade aan je kamerplanten, zodat deze steeds zwakker worden. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om de plaag te bestrijden. 

Werkt azijn tegen rouwvliegjes?

Op internet wordt vaak de tip gedeeld om een bakje met azijn (of wijn) naast je kamerplanten te zetten, wat je bedekt met vershoudfolie waarin je gaatjes prikt. De geur van azijn zou volwassen rouwvliegjes aantrekken, de vliegjes zouden in het bakje kruipen door de gaatjes van het vershoudfolie en zich vervolgens verdrinken omdat ze geen weg terug vinden. 

Met deze methode vang je zeker wat volwassen rouwvliegjes, maar helaas niet alle rouwvliegjes. Waardoor de rouwvliegjes die niet gevangen worden opnieuw eitjes gaan leggen in de potgrond. Een rouwvliegje kan 30 eitjes per dag leggen waardoor de plaag voortgezet blijft. 

Kun je rouwvliegjes bestrijden met kaneel?

Je komt op internet ook vaak de tip tegen of je rouwvliegjes kunt bestrijden met kaneel. Kaneel heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die schimmels verminderen, waardoor de omgeving minder aantrekkelijk wordt voor rouwvliegjes. Hoewel sommige mensen deze methode effectief vinden, is er beperkt wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit ervan.