Spot je kleine, kruipende beestjes op jouw kamerplanten of tuinplanten? Dan is de kans groot dat je last hebt van bladluis. Er bestaan veel verschillende soorten bladluizen. Allemaal kunnen ze zich snel vermenigvuldigen tot grote kolonies, drinken het sap van bladeren en zorgen er dus voor dat de bladeren van jouw planten verkleuren of omkrullen. Uiteindelijk zullen deze aangetaste bladeren afvallen, eeuwig zonde!
Wil je weten of je last hebt van bladluis of een ander insect? In dit artikel onderscheiden we negen soorten bladluis die het meest voorkomen op kamerplanten, tuinplanten en moestuinplanten. Ook ontdek je hoe je bladluis kunt voorkomen en bestrijden.
De groene/zwarte bladluis is 0,5 tot 7 mm groot en komt graag voor op de toppen van jonge stengels met een groeiend blad en bloemknoppen. Deze bladluis kan vleugels hebben en voedt zich graag met het plantensap van jouw mooie (kamer)planten. Wanneer je last hebt van de groene/zwarte bladluis, kun je al snel rekenen op een hardnekkige plaag, aangezien dit soort zich snel vermeerdert.
De gele rozenluis is 1,2 tot 2,5 mm groot en geel van kleur. Vooral voor de aardbei en roos vormt de gele rozenluis een gevaar. Deze bladluis tast namelijk planten van de familie Rosaceae aan. Jonge, ontplooide bladeren moeten het vaak ontzien, waardoor deze uiteindelijk zullen afvallen.
De groene perzikluis is 1,2 tot 2m7 mm groot en komt vooral veel voor in de moestuin. In de moestuin heeft de groene perzikluis een aantal favoriete gewassen, zoals aardappelen, tomaten en paprika’s. Deze luis brengt virusziekten over op verschillende gewassen, waardoor een succesvolle oogst in de moestuin niet langer gegarandeerd is. Schade van de groene perzikluis is te herkennen aan omgekrulde bladeren.
De zwarte bonenluis is 1,2 tot 2,7 mm groot en kan vleugels hebben. Vooral veldbonen en bieten zijn geliefde gewassen bij de zwarte bonenluis. Ook tuinplanten, zoals sierheesters zijn vaak de dupe van zuigschade, veroorzaakt door de zwarte bonenluis.
De beukenbladluis is 2 mm groot, kan vleugels hebben en is wit-blauw van kleur. Niet de kleur, maar de wollige wasafscheiding die deze luis achterlaat, is kenmerkend. Zoals de naam van deze bladluissoort al doet vermoeden, komt de beukenbladluis vaak voor op beukenhagen en beukenbomen in de tuin. Er ontstaan door deze luizen geelbruine vlekken op de bladeren. De beukenbladluis wordt weleens verward met de witte vlieg, echter komt de witte vlieg meestal niet voor op beukhagen.
De melige koolluis is 2 mm groot, grijs-groen van kleur en heeft een wasachtige poeder op het lichaam. Deze bladluis brengt schade toe aan koolsoorten in de moestuin, zoals aan spruitjes. Schade van de melige koolluis is te herkennen aan bobbelige, omgekrulde bladeren met paarse vlekken. Ook kan de melige koolluis tot wel 20 verschillende virussen overbrengen.
De katoenluis is 2 mm groot, lichtgeel-lichtgroen of zwart-groen van kleur en wordt gekenmerkt door de rode ogen en korte antennen. De katoenluis is een overbrenger van virussen en komt voor in kassen op komkommer, meloen en paprika gewassen en buiten in de moestuin op groentegewassen. Bij hoge temperaturen in de kas zal de katoenluis zich snel vermenigvuldigen.
De boterbloemluis is groen van kleur en komt voor in de moestuin op aardappel, sla, paprika, boon en tomaat gewassen.
De aardappeltopluis is 4 mm groot, roze/groen van kleur en veel voorkomend op aardappel, roos, tomaat, aubergine en sla gewassen in de moestuin.
Het voorkomen van bladluizen begint met een goede potgrond, waardoor jouw planten sterker zijn en hierdoor meer weerstand kunnen bieden tegen bladluizen. Heb je toch last gekregen van bovenstaand ongedierte op jouw planten? Dan kun je de bladeren het beste besproeien met koud water gemengd met bijvoorbeeld afwasmiddel, waardoor de bladluizen wegspoelen. Door bepaalde kruiden met sterke geuren in de (moes)tuin te zetten, kun je bladluizen ook tegengaan. Denk aan: knoflook, salie, dille of lavendel. Daarnaast kun je bladluizen snel, gemakkelijk en verantwoord bestrijden met de producten van Pokon: Bio Tegen Insecten Spray of Bio Tegen Insecten Concentraat.