Iedereen wil een weelderige, groene tuin, maar het onderhouden ervan vraagt om een grote hoeveelheid water. Met de toenemende bewustwording van duurzaamheid is het belangrijk om samen na te denken over manieren om ons waterverbruik in de tuin te verminderen. Gelukkig zijn er tal van eenvoudige en effectieve manieren om water te besparen zonder dat je al dat mooie groen hoeft op te geven. In dit artikel delen we enkele praktische tips om minder water te gebruiken in de tuin.
Duurzaam tuinieren, met een focus op waterbesparing, is niet alleen gunstig voor het milieu, maar het biedt nog veel meer voordelen:
In de zomer daagt de zon het uithoudingsvermogen van je planten flink uit. Je hebt de neiging om vaak en veel water te geven om te zorgen dat je planten de droge zomer overleven. Door iets minder water te gebruiken in de tuin draag je bij aan het behoud van de watervoorraden, die tijdens de zomermaanden vaak een stuk lager zijn.
Het verminderen van waterverbruik betekent ook een lagere waterrekening. Duurzaam tuinieren leidt uiteindelijk tot kostenbesparingen op de lange termijn.
Efficiënt waterbeheer zorgt voor een gezonde bodemstructuur. De tips later in dit artikel helpen om de bodem te verbeteren. Hierdoor is er minder water nodig en droogt de grond tussendoor minder snel uit. Zodra de kwaliteit van de bodem verbetert, merk je dat de gezondheid van je planten flink vooruit gaat.
De weersomstandigheden worden al jaren extremer. Hete zomers met veel zonuren worden steeds gebruikelijker. Bewust met water omgaan past binnen klimaatadaptief tuinieren. Hierdoor wordt je tuin veerkrachtiger en is deze beter bestand tegen droogte en extreme weersomstandigheden.
Door het watergebruik in de tuin te verminderen, wordt de biodiversiteit in de tuin behouden. De woon- en slaapplaatsen van verschillende diersoorten worden verstoord wanneer je vaak en veel water gebruikt om je tuin te besproeien. Door met de tips hieronder je watergebruik terug te brengen, krijgen nuttige insecten meer leefruimte. In ruil daarvoor zorgen ze dat de planten in je tuin nog beter groeien en bloeien.
Mulchen is een slimme manier om vocht in de grond vast te houden. Door een laag organisch materiaal, zoals Verse Boomschors, Houtsnippers Cacaobruin, stro of compost, rondom je planten aan te brengen, verdampt er minder water uit de bodem. Mulchen heeft bovendien het bijkomende voordeel dat het onkruidgroei onderdrukt. Hierdoor ziet je tuin er niet alleen mooier uit, maar heb je ook minder water nodig.
Als je wilt dat je planten blij en gezond zijn, moet je ze op de juiste plek zetten. Plaats de planten die niet veel water nodig hebben op de zonnige, droge plekken en zet dorstige planten in een schaduwrijk hoekje. Hierdoor zijn je planten minder dorstig en hoef je minder water te geven.
Geef je planten de ruimte om te groeien! Probeer zo min mogelijk tegels of stenen in je tuin te leggen. Je zou denken dat je met meer tegels, juist minder water nodig hebt, maar niets is minder waar! Al die donkere, platte tegels warmen je tuin op. Daarnaast helpt een tuin vol groen juist om het water nog beter vast te houden.
Geef je tuin liever één keer per week een goede plens water dan elke dag een beetje. Op deze manier leren je planten om zich aan te passen aan droge periodes. Ze maken meer diepe wortels om water te vinden in de diepere laag van je tuin.
Om waterverlies door verdamping te minimaliseren, is het belangrijk om je tuin op de juiste momenten water te geven. Bij voorkeur gebeurt dit vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de temperaturen lager zijn. Op deze momenten kan het water dieper doordringen in de bodem voordat het verdampt. Zo hebben je planten voldoende tijd om het water op te nemen.
Je kan water besparen door voor planten te kiezen die wel houden van wat drogere grond. Er zijn tal van prachtige bloemen, struiken en bomen die weinig water nodig hebben en toch uitbundig bloeien en groeien.
Een grote stap in de richting van waterbesparing in je tuin is het gebruik van speciale potgrond. Waterproof Aanplantgrond en Potgrond zijn speciaal ontworpen om water vast te houden. Hierdoor hoef je minder vaak water te geven. Dit is vooral gunstig voor planten die gevoelig zijn voor uitdroging.
Traditionele sproeiers verspillen water, doordat er veel water verdampt. Daarnaast besproeien ze niet alleen de grond direct rondom je planten, maar ook een groot gebied eromheen. Met een druppelirrigatiesysteem komt het water direct bij de wortels van je planten terecht. Hierdoor verbruik je een stuk minder water.
Vang regenwater op in een bak of regenton en gebruik het om je tuin te bewateren. Regenwater is een duurzame manier om je tuin groen en gezond te houden.
Lees ook: