In elk gazon verschijnen na verloop van tijd kale plekken, bijvoorbeeld door ziekte, insecten, droogte, kou, een gebrek aan voedingsstoffen, verticuteren of spelende kinderen of huisdieren. Gelukkig kun je met doorzaaien deze kale plekken herstellen en weer een mooie groene grasmat maken.
Doorzaaien is het zaaien van graszaad in een reeds bestaand gazon zodat je grasmat dikker wordt en/of kale plekken verdwijnen.
Je kunt het gazon doorzaaien in het voorjaar of het najaar. In het voorjaar zijn de maanden maart, april en mei het meest geschikt. Let op, na een lange en koude winter kan het even duren voordat de bodem warm genoeg is. Voor doorzaaien is minimaal 6 graden bodemtemperatuur nodig. Wanneer gras zaaien in het najaar, zijn september en oktober goede maanden om het gazon te doorzaaien.
Voordat je begint, is het belangrijk om te achterhalen waarom de kale plekken zijn ontstaan. Als mos, onkruid of dood gras de oorzaak is, is het handig om eerst te verticuteren voordat je gaat doorzaaien. Door te verticuteren verwijder je de viltlaag, zodat lucht, licht en regenwater beter de bodem kunnen bereiken. Bij een tekort aan voedingsstoffen is je gazon bemesten belangrijk. Zijn insecten zoals engerlingen of emelten de boosdoeners? Bestrijd deze dan eerst met bijvoorbeeld aaltjes, hun natuurlijke vijand. Lees hier meer over Pokon Aaltjes Tegen Engerlingen en Pokon Aaltjes Tegen Emelten. Als je niet weet wat de oorzaak is, overweeg dan een bodemtest.
Stappenplan:
Lees ook: