Ondanks dat je jouw gazon goed verzorgt, kun je alsnog last hebben van ziekte en plagen. Een van de beestjes in het gras die je gazon flink kunnen beschadigen zijn emelten. Emelten zijn larven van de langpoot mug en komen zowel in het voorjaar als in het najaar voor. In dit blog vertellen we je alles over emelten in gras en hoe je ze kunt bestrijden.
Emelten zijn de larven van de langpootmug. Deze muggen leggen hun eitjes in de grond, uit deze eitjes komen larven oftewel emelten. Emelten eten graswortels, waardoor het gras niet meer goed kan groeien en uiteindelijk langzaam afsterft. Vooral jonge gazons zijn gevoelig voor emelten.
Emelten in gras zien er uit als een soort worm / larve. Je kunt emelten in je gazon herkennen aan een grijsbruine kleur. Emelten worden ongeveer 4 tot 6 centimeter lang en hebben een leerachtige huid. Ze hebben geen poten en bewegen zich voort door te kruipen.
Er zijn twee soorten langpootmuggen waar je last van kunt hebben in Nederland:
De koollangpootmug heeft twee generaties. Eén generatie vind je in april tot juni in je tuin en de tweede generatie van augustus tot oktober. De emelten (larven) van deze koollangpoot mug veroorzaken schade in de zomer (eerste generatie) en in de late herfst tot mei (tweede generatie).
De wiedelangpootmug heeft één generatie per jaar en vliegt alleen in augustus en september. Emelten van deze langpootmug veroorzaken vooral in de late herfst tot mei schade.
Je kunt emelten in je gazon herkennen aan de volgende symptomen:
Emelten zitten over het algemeen niet diep in de grond. Ze bevinden zich meestal in de bovenste laag van de bodem, tot ongeveer 5 centimeter diep. Deze ondiepe locatie stelt hen in staat om gemakkelijk toegang te krijgen tot plantenwortels, waar ze zich voeden en eventuele schade veroorzaken. Jongere emelten bevinden zich dichter bij het bodemoppervlak.
Misschien vraag je jezelf af of het probleem zich vanzelf op kan lossen. Helaas, als je er niets aan doet zullen er steeds meer emelten komen. De emelten in je gazon zullen opgroeien tot langpootmug en vervolgens opnieuw in je gazon gaan voortplanten. Wanneer je deze cyclus niet ontbreekt zal je gazon steeds meer schade oplopen. Daarom is het belangrijk om emelten te bestrijden.
Voorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk zijn plagen niet 100% te voorkomen maar wat kan helpen om emelten te voorkomen:
Lees ook:
Emelten kunnen schade aan brengen aan je gazon. Niet alleen de emelten zelf, maar ook de vogels die de emelten als lekkernij zien kunnen jouw gazon vernielen. Allereerst dien je de emelten te bestrijden. Na de bestrijding, kan je gazon er nog niet op en top er uitzien. Een gezond gazon kan zichzelf herstellen. Je kunt je gazon ook helpen door je gazon bij te zaaien met graszaad op de kale plekken.