Tips
gazon-blog-foto
12 mrt. 2024

Gras onderhoud voorjaar

Nu de zon zich vaker laat zien, ontwaakt je gazon uit zijn winterslaap. De afgelopen maand is de temperatuur flink gedaald. Door het aanhoudende winterweer was het niet eerder mogelijk om alle klussen voor een perfect onderhouden gazon uit te voeren. Wij nemen je mee langs de verschillende stappen die je tijdens het voorjaar kunt nemen, zodat je straks rustig kunt genieten van een heerlijk groen en gezond gazon.

Of je nu naar buiten gaat en een rommelig grasveldje ziet liggen dat jouw aandacht nodig heeft. Het is genoeg zo. Je gaat aan de slag! Jij wil voor altijd een vol, sterk, gezond en groen gazon waar je van kunt genieten. Zonder dat het alle tijd opslokt. Vind hier de belangrijkste stappen voor gras onderhoud in het voorjaar.

Kijk ook alvast onze video, waarin wij jou tips geven over diverse gazon onderhoudsklussen in het voorjaar! 

Stap 1: Je gazon verticuteren

Normaal gesproken is februari/maart het uitgelezen moment om je gazon te verticuteren. Als het vriest, kan dit echter nog niet. Door je gazon te verticuteren verwijder je de viltlaag in jouw gazon. Deze viltlaag ontstaat door regen, mos en bijvoorbeeld intensief gebruik van je gazon, hierdoor slipt als ware je gazon dicht. Door te verticuteren verwijder je mos en snijd je de ondergrondse wortels door. Hierdoor breng je weer zuurstof in je gazon, waardoor de wortelgroei wordt gestimuleerd. 

Verticuteren doe je met een verticuteerhark, als je een kleiner gazon hebt, of met een verticuteermachine. Verticuteren doe je vaak niet meer dan één keer per jaar, omdat het een intensieve behandeling is. Vind hier een uitgebreid stappenplan om je gazon te verticuteren.

Stap 2: Je gazon inzaaien

Wanneer je jouw gazon hebt geverticuteerd kan het best wel even schrikken zijn. Je gazon kan er uit zien als een slagveld. Gelukkig kun je dit snel weer hertstellen met Graszaad Herstel. Maai het gras zo kort mogelijk en zaai het gazon 2 keer: één keer over de lengte en één keer over de breedte. Probeer het zaad zo gelijkmatig mogelijk te verspreiden. Houd na het zaaien van je gazon de eerste twee weken je gazon vochtig. Dit helpt voor een succesvolle kieming van het graszaad

Tip: wil je stap 2, 3 en 4 in één keer doen? Gebruik dan Gazon Revolutie!

Heb je maar last van een paar kale plekken? Herstel deze dan eenvoudig door door een laagje Bio Gazongrond aan te brengen en daarna Kale Plekken Hersteller in de grond te zaaien.

Heb jij kale plekken in je gazon? Geen stress! Bekijk onze video met allerlei tips & tricks, zodat jij binnen de kortste keren weer geniet van een gezond, strak en groen gazon!

Stap 3: Kalk strooien

In het voorjaar is het tijd om kalk op je gras te strooien. Kalk vermindert de zuurgraad van de bodem, waardoor voedingstoffen beter opgenomen kunnen worden, het bevordert de bodemstructuur en ontmoedig mosgroei. Hoe pak je het aan? 

  1. Kalk kopen voor het gazon
  2. Maai je gazon kort. Dit helpt voor een betere verspreiding van kalk.
  3. Bereken de juiste hoeveelheid Bio Kalk. Zie dosering op de verpakking.
  4. Verspreid de kalk gelijkmatig over het gazon, dit kan met de hand of met een handstrooier of strooiwagen.

Tip: doe van te voren een bodemtest, dan weet je de pH-waarde van jouw gazon en of het nodig is om kalk te strooien.

Stap 4: Je gazon bemesten

Jouw gazon kan een paar keer per jaar extra hulp gebruiken om gezond te blijven. Nadat de winter zijn sporen heeft achtergelaten, help je het gras door deze te bemesten. Door de voeding in de mest groeit het gras beter, wordt je gazon voller en krijgt het een mooie groene kleur. Wanneer je het gras net gemaaid hebt, wordt de mest het beste opgenomen. Verdeel de Gazonmest gelijkmatig over je gazon, hierdoor ontvangt elk sprietje de benodigde voedingsstoffen. Ziet het er naar uit dat er een aantal droge dagen aankomen? Sproei dan je gazon, na het bemesten, even na met de tuinslang.

Stap 5: Gazon maaien en kanten knippen

Naarmate de temperaturen oplopen, zal je zien dat het gras hierop reageert door een groeispurt in te zetten. Wanneer dit gebeurt, weet je dat het tijd is om je gazon te maaien. Afhankelijk van de temperatuur buiten kan het zijn dat je gras elke week een knipbeurt kan gebruiken. Aan het begin van het voorjaar zal dit minder vaak nodig zijn. Houd er rekening mee dat je het gras niet te kort maait. Circa 4 cm is de ideale lengte. Maai niet als je gras nat is, alleen als het volledig droog is. Zo voorkom je een onregelmatige snede en ziektes.

Om de scheiding tussen je tuin en het gazon strak te houden kun je jouw kanten bijknippen na het maaien. Dit kan gemakkelijk met een kantenmaaier. Je kunt ook kiezen voor een graskantensteker waarmee je de graskant afsteekt voor een strakke belijning van je gazon.

Lees ook:

Veel gestelde vragen

 

Welke gazonmest in het voorjaar?

In het voorjaar kun je in principe alle soorten gazonmest gebruiken:

Kies je echter voor bijvoorbeeld Bio Gazonmest dan dien jouw gazon ook nog los van deze mest ook nog kalk toe te dienen. Om het makkelijker te maken hebben we daarom Gazonmest met Kalk toegevoegd aan ons assortiment, dit is mest met kalk in één. Hierdoor kun je dus in één behandeling zowel je gazon bemesten als bekalken. Om het nog makkelijker te maken hebben we ook nog Gazon Revolutie ontwikkelt. Dit product bevat kalk, mest én graszaad. Hierdoor ben je extra snel klaar en kun je snel weer genieten van een groene grasmat. 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon