Tips
groen gazon.jpg
18 dec. 2023

Hoe maak je je gazon groener?

Wil jij groener gras dan de buren? Wij delen graag tips om jouw gras zo groen mogelijk te laten zijn. Lees snel verder!

Goed onderhoud is cruciaal

Een gezond groen gazon begint met goed onderhoud. Gele, bruine of kale plekken kunnen ontstaan door plagen en ziektes. Door regelmatig onderhoud blijft je gazon sterker en gezonder en daarom beter bestand tegen problemen. 

Beluchten voor een gezonde bodem

Als je gazon veel gebruikt wordt, kan de grond onder het gras na verloop van tijd dichtslaan. Dit belemmert de luchtcirculatie en de opname van water en voedingsstoffen. Regelmatig beluchten, oftewel het maken van gaatjes in de grond, helpt licht, lucht en voedingsstoffen bij de wortels te komen. Dit kun je doen met een beluchtingsmachine of handmatig gereedschap. Lees hier meer over het beluchten van je gazon.

Verticuteren om mos te verwijderen

Mos en dood gras kunnen een dikke laag vormen op je gazon, ook wel een viltlaag genoemd. Door je gras te verticuteren, verwijder je deze laag met een speciale machine of hark. Zo krijgen de wortels weer toegang tot water en voedingsstoffen. Verticuteren kun je doen in het voorjaar en/of in het najaar. 

Kies het juiste graszaad

Het kiezen van het juiste graszaad is belangrijk. Je wilt een graszaad kiezen dat past bij jouw gazon. Pokon Graszaad Inzaai is bijvoorbeeld zeer geschikt voor een speelgazon. Ligt jouw gazon (gedeeltelijk) in de schaduw? Dan adviseren we Pokon Graszaad Schaduw. Dit graszaad is ook zeer geschikt voor het doorzaaien van een schaduw gazon. Geen schaduw gazon? Gebruik dan Pokon Graszaad Herstel voor doorzaaien. 

Kalk strooien voor een gezonde bodem

Het strooien van kalk in het najaar en/of vroeg in het voorjaar helpt de grond te ontzuren en bevordert de opname van voedingsstoffen. Een goed gevoed gazon is groener. Kalk heeft ook een indirecte werking tegen mos.

Bemesten voor een vol groen gazon

Het is belangrijk om je gazon meerdere keren per jaar te bemesten. Vooral tijdens het groeiseizoen in het voorjaar, vroege zomer en najaar is het goed om je gazon te bemesten. Gebruik voor het voorjaar en het najaar bijvoorbeeld Pokon Gazonmest met Kalk om je gazon zowel te bemesten als te bekalken in één keer. De toegevoegde magnesium geeft een mooie groene kleur aan je gazon. 

Goed maaien en onkruid verwijderen

Maaien doet groeien, maar pas op dat je jouw gazon niet te kort maait. Houd zo’n 4-5 cm aan. Maai je gazon niet wanneer het nat is of wanneer de buitentemperatuur boven de 25 graden celcius is. Dan kost het je gazon extra energie om zich te herstellen van de maaibeurt.

Zie je onkruid? Verwijder het direct met de hand of een onkruidsteker. Onkruid kan zich namelijk snel verspreiden. Door je gazon goed te onderhouden en vol te houden komt er steeds minder plek voor onkruid in jouw gazon. 

Tips voor behoud van een groen gazon

Hierbij nog wat tips voor het behoud van een groen gazon:

  • Plaats tuinmeubelen en barbecues zoveel mogelijk op het terras om schade aan het gras te voorkomen.
  • Huisdierurine kunnen verkleuringen veroorzaken op je gazon. Laat je hond op tijd om zoveel mogelijk plasjes te voorkomen.
  • Is het een langdurige periode erg droog? Houd de grond onder je gazon dan goed in de gaten en sproei bij indien nodig. Lees hier meer over sproeien.
  • Probeer voetverkeer te voorkomen, vooral als je gazon nat is. Overweeg eventueel om een pad te maken om de schade te beperken.  

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon