Hoe snel graszaad ontkiemt, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de temperatuur, de vochtigheid en de gebruikte grassoort. Ook is het belangrijk om het graszaad na het strooien in te harken. Doe je dit niet, dan kan het langer duren voordat het graszaad begint te ontkiemen.
Bij het ontkiemen doorloopt graszaad drie verschillende fasen. Het begint met het opzwellen van de zaden doordat deze water absorberen. Wanneer dit is gebeurd, gaat de tweede fase van start, waarbij het zaad het voedsel dat zich in het zaadje bevindt, kan opnemen. Deze voeding zorgt ervoor dat fase drie van start kan: de daadwerkelijke ontwikkeling van kiem tot plant.
Met regelmaat krijgen wij de vraag: ‘Hoelang duurt het voordat graszaad ontkiemt?’. Helaas is er geen vast antwoord op die vraag. De tijd dat graszaad gemiddeld nodig heeft om te ontkiemen duurt ongeveer tussen de 7 en 21 dagen. Hoelang het duurt voordat graszaad ontkiemt, is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. De factoren die invloed hebben, zijn:
Na het aanbrengen van de graszaden is het belangrijk om het graszaad in te harken. Op deze manier zorg je ervoor dat de zaden de juiste bodem hebben om in te ontkiemen. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bovenlaag van de grond niet uitdroogt. Door voldoende water te geven, krijgt het zaadje de kans om te ontkiemen.
Om gras sneller te laten ontkiemen, zijn de ideale omstandigheden van belang. Enkele stappen die je kunt ondernemen en/of factoren waar je rekening mee kunt houden, zijn:
Het kan verschillende redenen hebben waarom je graszaad niet ontkiemt. Het kan zijn dat de omstandigheden niet optimaal zijn voor het zaad om te groeien. Dit kan komen door een tekort aan zonlicht, te veel of te weinig water, of de bodemconditie is niet ideaal. Het is ook mogelijk dat het zaad te diep of niet diep genoeg is geplant. Probeer de omstandigheden te optimaliseren en geduldig te wachten. Soms duurt het gewoon wat langer dan verwacht.
Als je graszaad niet in de grond harkt, kan het moeilijker zijn voor het zaad om te ontkiemen. Het harken helpt om het zaad in contact te brengen met de bodem. Dit is van belang voor de kieming. Ook biedt het inharken van de zaden enige bescherming tegen vogels of andere dieren die de zaden zouden kunnen opeten.
Hark overigens ook weer niet te veel. Te veel harken kan ervoor zorgen dat de zaden te diep in de grond komen te liggen, waardoor de zaden niet goed op kunnen komen. Balans is dan ook belangrijk.