De taxuskever, ook wel bekend als de snuitkever, is een kleine kever die schade aan kan richten aan verschillende planten in je tuin. In deze blog vertellen we je alles over hoe je ze kunt herkennen en wat je kunt doen om ze te bestrijden.
Wat is een taxuskever?
De taxuskever is een kleine kever van ongeveer negen tot elf millimeter groot, bruinzwart van kleur met gele vlekjes en heeft een langwerpige, ovale vorm. Het lichaam van de kever is bedekt met kleine haartjes. De taxuskever komt vooral voor in vochtige omgevingen, zoals tuinen met veel planten en struiken. Deze kever zie je niet vaak, omdat hij vooral ‘s nachts actief is. Overdag verbergen de kevers zich onder de bladeren of stukken hout.
Hoe herken je een taxuskever?
Als je last hebt van taxuskevers in je tuin, zijn er een aantal symptomen die je kunt herkennen:
Bladschade: Taxuskevers voeden zich vooral ‘s nachts met de bladeren van verschillende planten. Hierdoor ontstaan er ronde happen aan de bladranden van planten.
Aanwezigheid van kevers: De taxuskever is een nachtdier en is daarom niet zo gemakkelijk overdag te zien. Maar als je 's nachts met een zaklamp door de tuin loopt kun je de kevers soms zien zitten op de bladeren.
Larven onder de grond; de larven van de taxuskever leven onder de grond en voeden zich met wortels van verschillende planten. Als de grond rond de aangetaste planten losmaakt, kun je de larven soms vinden.
Als je last hebt van taxuskevers in je tuin zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ze te bestrijden.
Handmatig verwijderen: wanneer je niet een hele grote plaag hebt kan het effectief zijn om 's nachts met een zaklamp de tuin in te gaan en de kevers handmatig van de planten te plukken en ze te doden. Je kunt ook wat houten planken of verfrommeld krantenpapier rondom de struiken leggen. Dit zullen de kevers overdag gebruiken als schuilplaats. Je kunt dan in een keer een aantal kevers uit je struiken halen wanneer je dit weggooit.
Aaltjes: Pokon Aaltjes Tegen Taxuskevers kun je inzetten om de larven van de taxuskever te bestrijden en de cyclus van de kever te doorbreken. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopische kleine, wormachtige beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Er zijn heel verschillende soorten aaltjes. De aaltjes in dit product zijn de natuurlijke vijanden van de larven van de taxuskever. Na toepassing gaan de aaltjes in de grond op zoek naar taxuskevers om zich daarin te nestelen en te vermenigvuldigen. Na een aantal dagen gaan de larven dood en gaan de aaltjes op zoek naar nieuwe prooien. Zijn alle larven dood? Dan sterven de aaltjes ook uit en kan jouw plant herstellen.
Hoe kun je taxuskevers voorkomen?
Je kunt taxuskevers voorkomen door:
Je planten gezond te houden. Een gezonde plant heeft meer weerstand tegen ziektes en plagen van buitenaf. Gebruik altijd (pot)grond die past bij de behoefte van de plant en gebruik regelmatig voeding.
Als je een plant hebt die erg vatbaar is voor taxuskevers kan het helpen om er planten bij te zetten waar taxuskevers niet van houden. Voorbeelden van planten die taxuskevers weren zijn varens, lavendel en salie.
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Plant in pot
Welke voedingsstoffen heeft een plant nodig?
Zuurminnende planten
Meest voorkomende plagen bij tuinplanten
Water geven aan je planten
6 tips voor het verzorgen van je buitenplanten in de zomer