Tips
shutterstock-2059451855
4 mei 2022

Mediterrane planten: zo ga je om met een plant vól karakter

Planten afkomstig uit landen rondom de Middellandse zee zijn erg geliefd bij groenliefhebbers. Deze groene amigo’s brengen de vakantievibes in huis en zijn erg goed in het opfleuren van ruimtes in huis en jouw tuin, balkon of terras. Vergeet daarbij niet dat je tegelijkertijd ook een portie temperament in huis haalt. Deze kamerplanten stellen behoorlijke hoge eisen aan de potgrond waarin zij zich thuisvoelen.

Wil jij thuis genieten van het Mediterrane sfeertje?

Goede basis: mi casa es tu casa

Palmen, olijfbomen, citrusplanten, oleander en vijgen. Wat hebben deze met elkaar gemeen? Si, ze komen allemaal uit zonnige mediterrane gebieden. De grond die zij gewend zijn, is amper te vergelijken met de natte en drassige grond die wij hier kennen. Speciaal voor deze guapas hebben wij met liefde een Bio Mediterrane potgrond samengesteld. Deze bestaat uit: tuinturf, klei, houtvezel, turfstrooisel, groencompost, boomschors, rijstkaf, puimsteen, kalk en voeding. Deze ingrediënten bootsen de natuurlijke leefomgeving van deze planten na, zodat kunnen zij heerlijk langere tijd in relaxen, waarbij ze genieten van de fijne zonnestralen.

Tips: living la vida loca

Jouw mediterrane huisgenoot gun jij natuurlijk een lang en gelukkig leven. Uiteraard zorgt de Bio Mediterrane potgrond voor een goede en voedingsrijke basis. Maar zoals we al eerder hebben aangegeven: het is een plant met karakter. Dus wat extra aandachtspunten zijn wel handig. Zo zal een wekelijks scheutje Bio Mediterrane Planten Voeding voor hem een fiesta zijn.

Deze binnen-/buitenplanten zijn dat wispelturige Nederlandse weer niet gewend. De ene dag kan het 15 graden met zon zijn, de volgende dag worden we wakker in een witte wereld. Nou is sneeuw over het algemeen al een bijzonder fenomeen voor deze groene vrienden, maar vrieskou? Dat is een absolute no-go! De winter is een periode waarin jouw huisgenoot wat extra aandacht verdient. Met deze tips geef jij ze een lang en gelukkig leven. Vamos!

Geef je planten niet te veel water

Mediterrane planten kunnen wel wat kou en water verdragen, want “thuis” groeien zij meestal in de bergen. Ook daar kan het flink afkoelen. Echter zijn de winters in Nederland veel natter, het is juist deze combinatie van kou en vocht die de plant fataal kan worden. Planten die in de volle grond staan zijn lastig tegen regen te beschermen, maar planten in potten wel! Verplaats ze – indien mogelijk – naar een plek onder een afdakje of zet ze tegen een muurtje aan waar ze meer droog staan. De zomer is absoluut hun favoriete seizoen. Zonnebaden kunnen ze dan ook als de beste!

Tip: Laat ze niet helemaal uitdrogen, voel regelmatig goed aan de aarde en geef ze indien nodig water. Als je ze water geeft, doe het dan ’s ochtends.

Zet je planten hoog (én droog)!

De show stelen doen ze sowieso al, dus een klein podium verdienen ze wel! Zet planten in pot op een stel bakstenen of gebruik speciale onderzetters. Door dit te doen zorg je ervoor dat het drainagegat onderin de pot niet geblokkeerd raakt en overtollig (regen)water kan weglopen.

Tip: Als je ’s zomers onderzetters of schotels onder je potten gebruikt is het slim deze met het koude, natte weer weg te halen. Hierdoor wordt de onderste aarde zompig en kan de aarde bevriezen.

Snoei de knoppen

Het klinkt misschien niet zo logisch, maar bij mediterrane planten is het heel belangrijk dat je knoppen snoeit in de koude seizoenen. Dit doe je omdat de plant anders teveel energie steekt in de bloei van deze knoppen, terwijl deze energie eigenlijk heel hard nodig is om het wortelstelsel in topvorm te houden.

Tip: Snoei indien nodig ook wat andere takken van de plant zodat hij een bolvormig uiterlijk krijgt, zo vangt hij namelijk minder wind!

Doe ze een goede winterjas aan

Mediterrane planten die redelijk groen blijven in de winter zoals de olijfboom en oleander, zijn extra gevoelig voor vorst en kunnen hierdoor beschadigen. Pak hem goed in met vliesdoek en knoop de dit met touw bij elkaar, of maak een tentje van vliesdoek met behulp van wasknijpers en plantstokken.

Tip: Laat de vorstbescherming niet langer zitten dan nodig is. Als je alsnog vorstschade hebt, wacht dan met snoeien tot het voorjaar. Als je in de kou snoeit herstelt de snoeiwond slecht en loopt de plant risico op infecties.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten