Tips
Rupsen.png
25 jul. 2024

Meest voorkomende plagen bij tuinplanten

Er zijn veel nuttige insecten in je tuin. Ze ruimen afval op of zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Sommige insecten kunnen je planten echter beschadigen, zeker als het een plaag wordt. Ze knabbelen aan bladeren of zuigen belangrijke voedingsstoffen uit je plant, waardoor je plant verzwakt of zelfs dood kan gaan. Om het probleem aan te pakken, is het handig om te weten welk insect of beestje op je planten zit. Hier zijn de meest voorkomende plagen bij tuinplanten:

Bladluis

Iedere tuinier krijgt hier wel eens last van: bladluizen! Deze kleine insecten zijn vaak groen of zwart. Vrouwtjes kunnen zich voortplanten zonder mannetjes, waardoor ze snel in aantal toenemen. In één jaar kunnen er wel 15 generaties bladluizen op je plant komen.

Bladluizen beschadigen de bladeren en putten de plant uit. Ze boren met hun snuit in stengels, bladeren of bloemknoppen en zuigen sap uit de plant. Daarbij produceren ze honingdauw. Deze honingdauw trekt weer mieren aan. Hierdoor vind je ook vaak mieren bij een plant met bladluis.

Schildluis

Schildluizen zijn wat moeilijker te ontdekken. De luizen zijn 1 tot 3 mm groot en bruin van kleur. Ze hebben een hoornachtig schild. Met dit schild beschermt de schildluis zich tegen gevaren van buitenaf.

Schade door schildluizen zie je aan afstervende bladeren, langzame groei en vervorming. Ook ontstaan er gele, rode of bruine vlekken op de bladeren. Dit komt omdat schildluizen sap zuigen en een giftige stof in de plant injecteren.

Witte vlieg

De witte vlieg, ook wel motluis genoemd, is 1 tot 3 mm groot en heeft transparante of witte vleugels. Ze vallen erg op als ze op je plant zitten. Ze voeden zich met plantensap en zitten vaak aan de onderkant van de bladeren, waar ze ook hun eitjes leggen.

Witte vliegen hebben giftig speeksel en produceren een kleverige afscheiding. Hierdoor vergelen, verwelken en sterven de bladeren af.

Rupsen

Rupsen zijn de larven van vlinders of motten. Ze eten veel plantaardig voedsel om snel te groeien. Rupsen knabbelen aan bladeren, scheuten en wortels.

Elke rups heeft een voorkeur voor bepaalde planten. De buxusrups eet graag buxus en de koolwitjesrups houdt van koolsoorten. Je herkent rupsen aan aangevreten bladeren of kaalgevreten planten.

Slakken

Als je slijmsporen ziet of planten die snel kaalgevreten zijn, heb je waarschijnlijk last van slakken. Eén slak legt snel 600 eitjes per jaar, dus als je er één ziet, zijn er vaak snel meer.

Slakken houden van vochtige grond en planten met veel bladeren. Droge grond, een ruwe bodembedekker of sterk geurende planten zoals lavendel houden slakken op afstand.

Taxuskever

De taxuskever, ook wel lapsnuitkever genoemd, eet grote happen uit bladeren. Ze zijn vooral ’s nachts actief en verbergen zich overdag onder bladeren of hout. Ze zijn 7 tot 10 mm groot en kunnen niet vliegen of rennen.

Taxuskevers knabbelen ’s nachts aan de randen van bladeren. Ze hebben geen partner nodig om zich voort te planten en een vrouwtje kan in één jaar 100 tot 1000 eitjes leggen. De larven eten aan de wortels, waardoor de plant kan afsterven.

Spint

Spintmijten veroorzaken vergeelde of verdorde bladeren. Ze voeden zich met plantensap en komen vaak in grote groepen voor. Je vindt ze meestal aan de onderkant van bladeren. Ze maken ook een web over de bladeren, alsof een spin bezig is geweest.

Hoe kan ik een plaag voorkomen?

Natuurlijk wil je liever een plaag voorkomen dan bestrijden. Als je planten eenmaal last hebben van een plaag, is het moeilijk om er vanaf te komen. Hier zijn een paar tips om de kans op een plaag kleiner te maken:

  • Goede gezondheid: Gezonde planten zijn beter bestand tegen plagen. Zorg voor de juiste standplaats, voldoende water, voeding en de juiste grond.
  • Check je planten: Controleer regelmatig je planten, zowel binnen als buiten. Hoe eerder je problemen ontdekt, hoe makkelijker het is om ze te bestrijden.
  • Natuurlijke oplossingen: Probeer eerst natuurlijke methoden voordat je pesticiden gebruikt. Spoel je planten bijvoorbeeld af. Als dat niet helpt, gebruik dan aaltjes of een biologisch bestrijdingsmiddel.

Van een ander beestje last?

Kom je er niet uit welke beestje er in jouw planten zit? Neem eens een kijkje in onze probleemherkenner. Naast dat je mogelijk het beestje vind waar jij last van hebt, kun je er ook direct terecht voor tips over de bestrijding van dat specifieke insect.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border