Vogels brengen leven in de brouwerij met hun melodieuze liedjes. Waar de ene vogel een nest bouwt, gebruikt de ander liever een holle boom of een nestkastje. Met een nestkast geef je een vogelgezin een veilig onderkomen. Het is niet alleen erg leuk om te zien hoe de nieuwe bewoners af en aan vliegen met takjes en voedsel voor hun jongen, maar je draagt ook bij aan de bescherming van verschillende vogelsoorten.
Nestkasten zijn vaak gemaakt van hout, maar kunnen ook van andere materialen gemaakt worden, zoals plastic, metaal of keramiek. Natuurlijke materialen hebben uiteraard de voorkeur. Houten nestkastjes komen het meest voor. Ze zijn beschikbaar in allerlei verschillende soorten en maten. Iedere vogelsoort heeft namelijk zijn eigen voorkeuren. Zo zal een uil haar eieren in een heel ander soort en formaat nestkast willen leggen dan een roodborstje.
Veel natuurlijke gebieden zijn onveilig geworden voor vogels. Vooral in en rondom steden zijn er steeds minder plekken waar vogels hun eieren veilig en beschut kunnen leggen. Door zelf nestkastjes op te hangen in de tuin help je vogels een veilige plek te vinden. Nestkastjes bieden ook bescherming tegen roofdieren en extreem weer. Eén nestkast lijkt misschien niet veel, maar alle nestkastjes bij elkaar helpen om de vogelpopulatie te behouden en te vergroten. Na het ophangen van een nestkast help je direct de vogels in jouw buurt. Voer je postcode in bij de Vogelbescherming en zie direct welke vogelsoorten van jouw tuin een thuis maken. Koop nestkastjes waar de vogels in jouw tuin blij van worden. Wil jij nog meer vogels naar je tuin lokken? In dit artikel vertellen wij je hoe je nog meer vogels in je tuin krijgt.
Het verschil tussen een nestkastje en een vogelhuisje is subtiel maar belangrijk. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze verschillen op een zeer belangrijk vlak. Voordat je een nestkastje ophangt, is het belangrijk om te weten of je het juiste onderkomen koopt. Een nestkastje is specifiek ontworpen als een veilige broedplaats voor vogels. Het is bedoeld om vogels een plek te bieden om eieren te leggen, te broeden en hun jongen groot te brengen. Nestkastjes zijn vaak zo ontworpen dat ze de natuurlijke broedomgeving van bepaalde vogelsoorten nabootsen, met de juiste grootte, vorm en opening. Zo trekt het nestkastje dat jij ophangt alleen bepaalde vogelsoorten aan.
Vogelhuisjes kunnen eigenlijk allerlei soorten huisjes voor vogels zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voederhuisjes voor in de winter of andere schuilplaatsen waar je gevederde vrienden extreem weer kunnen afwachten. Ook een nestkastje is een soort vogelhuisje. Kort gezegd kan elk nestkastje worden beschouwd als een vogelhuisje, maar niet elk vogelhuisje is noodzakelijkerwijs een nestkastje omdat het niet specifiek is ontworpen als broedplaats.
Er zijn verschillende soorten nestkasten die zijn ontworpen voor specifieke vogelsoorten. Van kleine kastjes voor mezen tot ruimere constructies voor roofvogels. Elke nestkast is speciaal ontworpen voor de behoeften van de vogelsoort. Denk aan speciale spreeuwenkasten, mussenkasten, uilenkasten en nog veel meer. Ben je benieuwd welk soort nestkast je moet ophangen om de vogels in jouw tuin een veilige broedplaats te bieden? Bij de Vogelbescherming vertellen ze je graag meer.
Kies voor een nestkastje met een handig klepje of luikje. Zo maak je het nestkastje makkelijk schoon zonder deze volledig uit elkaar te halen. Wacht tot na het broedseizoen. Veel vogelsoorten broeden tussen maart en juli. Als je de vogels tijdens het broeden stoort, kan het zijn dat ze het nest vroegtijdig verlaten.
De locatie van een nestkast is erg belangrijk. Het broedseizoen is een gevoelige en kwetsbare periode. Daarom zijn er zelfs vogelsoorten die zich helemaal inmetselen, zodat roofdieren en andere vogels niet bij de eieren of hun kroost kunnen komen.
Over het algemeen hang je een nestkast op een rustige plek, beschermd tegen direct zonlicht en regen. Plaats de kast op een hoogte waar roofdieren niet gemakkelijk bij kunnen, maar waar deze voor vogels nog steeds toegankelijk is. Deze roofdieren komen in Nederland voor:
De beste periode om een nestkastje op te hangen is voordat het broedseizoen in maart begint. Kies bijvoorbeeld voor het najaar. Op deze manier kunnen vogels het nestkastje ontdekken en eraan wennen. Dit vergroot de kans dat ze het nestkastje daadwerkelijk gaan gebruiken wanneer ze klaar zijn om te broeden.
Bij het ophangen van een nestkast is het allerbelangrijkste dat deze stevig en veilig wordt bevestigd. Zorg ervoor dat de kast niet wiebelt. Als je zelf aan de slag bent gegaan om een huisje voor jonge vogels te bouwen, controleer dan of het dak of de bovenkant van de kast iets uitsteekt om regen buiten te houden. Gebruik stevige beugels, haken of speciale nestkastbevestigingen om de kast te bevestigen aan een boom, muur, schuur of paal. Zorg voor voldoende afstand tussen verschillende nestkasten om te voorkomen dat er ruzie ontstaat. Vogels kunnen erg territoriaal zijn, waardoor nestkasten die te dicht bij elkaar gehangen zijn, onbewoond blijven.
(roodborstje)
De ideale afstand tussen twee nestkasten varieert afhankelijk van de soort vogels en de specifieke omgeving. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal 10 tot 15 meter tussen nestkasten te laten, vooral als ze bedoeld zijn voor territoriale vogels. Dit zorgt ervoor dat de vogels voldoende ruimte en privacy hebben. Vogelsoorten die territoriaal gedrag vertonen zijn bijvoorbeeld:
Door het ophangen van een nestkast help jij de natuur een handje en als beloning krijg je er een prachtig lied voor terug. Daarnaast kan je van dichtbij genieten van het prachtige schouwspel van rondfladderende vogels. Lees ook hoe jij jouw tuin nóg vogelvriendelijker kan maken.
Lees meer: