Sommige mensen vinden beestjes eng en vies, maar wist je dat we echt niet zonder kunnen? Beter nog, we hebben ze keihard nodig! In deze blog ga ik, Floor Korte, je er meer over vertellen.
Afgelopen 30 jaar is twee derde van alle insecten populatie in de wereld verdwenen. Voornamelijk de bijen en hommels, die wij veel nodig hebben in de moestuin, zijn verdwenen. Je denkt misschien dat dit niet erg is, want ze zijn er toch nog?! Ja, ze zijn er nog steeds, maar steeds minder. Als we er niks aan doen, zullen ze echt helemaal uitsterven en dan hebben we een heel groot probleem.
Insecten zijn echt onmisbaar in ons leven, want ze doen zoveel voor ons:
Zonder insecten kunnen de planten niet meer bevrucht worden en dat betekent dat we geen groenten en fruit meer hebben. Voorbeelden van groenten en fruit die een bevruchting nodig hebben zijn koffie, aardbeien, bessen, tomaten, courgettes en nog heel veel meer. Help deze beestjes dus een handje! Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om insecten aan te trekken. Hierbij deel ik mijn tips:
Heel veel beestjes die in onze tuin zijn, kunnen we niet eens zien met ons blote oog. Dit zijn micro-organismen die ontzettend veel werk verrichten waar jouw planten beter van gaan groeien. Om deze micro-organismen te beschermen is het heel verstandig om de bodem af te dekken met een bodembedekker, bijvoorbeeld Pokon Waterproof Bodembedekker. Dit is niet alleen bevorderend voor de beestjes, maar zorgt er ook voor dat jij minder water hoeft te geven aan je planten, omdat het langer water in de bodem houdt.
Een van de beste vrienden in de moestuin is naar mijn idee: de worm. Dit beestje ruimt heel veel op en maakt de grond super voedzaam door organisch materiaal om te zetten naar humusrijke grond. Deze stoffen helpen de plant beter te groeien. Wat de worm eet, komt er alleen maar weer voedzamer uit. De samenstelling van deze uitwerpselen (compost) bevat tot vijf keer meer stikstof, zeven keer meer fosfaat en tien keer meer kalium. Een worm kan daarbij gewoon 4,5 kg aan compost/uitwerpselen maken per jaar. Dat vind ik echt knap voor zo’n klein beestje! Een compostbak met wormen is dan ook zeker aan te raden in de moestuin. Duurzaam én goed voor de aarde.
Naast dat we de beestjes nodig hebben is een teveel ergens van ook weer niet goed. Balans is het codewoord. Maar hoe zorg je hiervoor en hoe zou je sommige beestjes kunnen weren uit de moestuin zodat ze niet alle gewassen opeten en de moestuin in balans komt? Je zou beestjes tegen beestjes inzetten door middel van aaltjes. Dit kan voor emelten, rupsen, kevers, rouwvliegjes en engerlingen. Ook kan het helpen om je gewassen te beschermen door ze af te dekken. Wist je dat door Afrikaantjes in je moestuin te planten je luizen verjaagd en bijen en vlinders aantrekt?
Auteur: Floor Korte van Floors Moestuin
Fotografie: Hanke Arkenbout