Last van klaver in je gazon? Dan ben je vast en zeker niet de enige! Klaver is namelijk een voorkomend onkruid in Nederlandse tuinen. In dit artikel geven wij tips hoe je klaver kunt herkennen en snel, effectief en bovenal verantwoord kunt verwijderen uit jouw gazon. En hoop je eens een klavertje 4 te vinden? Dan laat je klaver lekker staan!
Klaver is veelvoorkomende plant in het gazon. Het wordt vaak gezien als een ongewenste plant, waardoor veel mensen het scharen onder de noemer onkruid. Er zijn verschillende soorten van de klaver. In Nederland komen ongeveer 15 soorten voor. De meest voorkomende zijn de witte klaver en de rode klaver. Lees hier meer over het herkennen van onkruiden in je gazon.
Klaver bestaat meestal uit 3 blaadjes, die een vorm hebben van een hartje. Deze bladeren zijn meestal groen, maar soms kunnen ze ook een paarse tint hebben. Klaver produceert ook kleine witte of roze bloemetjes die in clusters groeien.
Hoe zit dat met het klavertje vier? Die heeft toch 4 blaadjes in plaats van 3 blaadjes? Een klavertje vier is een mutatie van de klaver, waarbij er per ongeluk een extra blaadje groeit aan de klaver.
Hoe komt klaver in je gazon terecht? Klaver groeit goed op bodems met een laag stikstofgehalte. Dit zijn gazons die weinig bemest worden. Gras groeit op deze gazons minder goed en daar profiteert klaver van. Klaver kan namelijk stikstof uit de lucht halen, waardoor het niet afhankelijk is van een rijke voedingsbodem. Daarnaast heeft klaver maar weinig water nodig om te overleven. Gras heeft meer water nodig waardoor gras bij droogte zal afsterven en klaver juist gaat woekeren.
Zodra klaver in je gazon verschijnt is het moeilijk om het te bestrijden. Klaver is namelijk sterk en overleeft gemakkelijk een winter met veel vorst. Met haar vasthoudende wortels zal het plantje snel opnieuw groeien, ook als er na bestrijding slechts een klein stukje van de klaver in de bodem achterblijft.
Klaver is lastig te bestrijden vanwege zijn hardnekkige groei. Het slimste is dan ook om klaver te voorkomen. Dit is niet makkelijk, maar met deze tips kom je een heel eind.
Om jouw gazon zo sterk en weerbaar mogelijk te houden tegen onkruid zoals klaver, is het nodig om genoeg voeding te geven. Als jouw gazon gezond is, kan zij de klaver (en ander onkruid) makkelijk weerstaan.
Maai het gazon op tijd. Dit houdt het gazon sterk. Maai liever een keer teveel dan een keer te weinig.
Zorg dat jouw gazon altijd genoeg water heeft. In droge periodes is het slim het gazon extra water te geven via bijvoorbeeld een sproeier. Doe dit niet elke dag, gras is sterk en heeft niet dagelijks water nodig. Teveel water is slecht voor de weerstand van het gras.
Met verticuteren haal je het mos en andere soorten onkruid, zoals de beginselen van klaver, weg. De bovenlaag krijgt hierdoor weer lucht en daar kan jouw gazon wel van genieten. Jouw gazon zal door verticuteren weer sneller groeien en gezonder worden. Daardoor kan het gazon dit onkruid sneller opvangen en zelfstandig wegwerken.
Na onderhoud, zoals verticuteren, kunnen er kale plekken in het gazon verschijnen. Bij deze kale plekken is de weerstand van het gazon lager, hier maakt klaver graag gebruik van. Strooi hier zo snel mogelijk graszaad zodat er geen onkruid, maar jong gras gaat groeien.
Omdat klaver zich snel vermeerdert, is het slim om klaver te bestrijden. Zo voorkom je dat jouw gazon straks vol onkruid staat.
Wat kun je het beste doen om klaver in je gras te bestrijden?
Tip van Pokon: Wanneer klaver een plekje in jouw gazon heeft gevonden, dan wijst dat op een stikstoftekort. Voed je gazon 3 keer per jaar met gazonmest voor een sterk en groen gazon.
Klaver kan niet groeien op een bodem met veel stikstof. Als je klaver wilt bestrijden, kun je daarom het beste de bodem verbeteren met bijvoorbeeld gazonmest. Hierdoor verhoog je het stikstofgehalte in de bodem.
In kunstmest zit een hoog stikstofgehalte. Klaver kan niet groeien op een bodem met een hoog gehalte aan stikstof. Weet dat je dit ook kunt bereiken met een organisch minerale meststof. Organisch minerale meststoffen hebben over het algemeen een lagere milieu-impact dan kunstmest, omdat ze langzamer worden afgebroken en minder snel uitspoelen naar het grondwater.
en gezonde bodem is belangrijk voor een mooi grasveld zonder onkruid en mos. Gras groeit het best op een luchtige, goed doorlatende en vochtige bodem. Natuurlijke verzuring van de bodem kan echter problemen veroorzaken doordat gras minder voedingsstoffen kan opnemen. Dit kan leiden tot tekorten en de groei van mos en onkruid, zoals klaver.
Klaver en kalk zijn geen goede combinatie voor een gazon. Kalk neutraliseert de zuurgraad van de bodem, waardoor mos en klaver minder kans krijgen om te groeien. Kalk strooien op je gazon in het voorjaar en najaar is belangrijk voor een topgazon.