Tips
gazon bemesten.jpg
8 jan. 2024

Overbemesting en onderbemesting. Dit doet het met je gazon

Regelmatig maaien en op warme dagen watergeven dragen bij aan een mooi, egaal groen gazon. Ook het bemesten van het gazon mag hierin niet ontbreken. Want mest zorgt er voor dat de nodige voedingsstoffen in de grond zitten die het gras nodig heeft om te groeien. Toch kan dit ook verkeerd gaan. Zowel overbemesting als onderbemesting kunnen negatieve gevolgen hebben voor het gazon. Welke gevolgen dit zijn en hoe je het voorkomt zetten we voor je op een rijtje.

Dit doet overbemesting met je gazon

Overbemesting zorgt ervoor dat er meer voedingsstoffen in de grond van je gazon zitten dan het gras nodig heeft.

  • Verbranding: Wanneer er teveel voedingsstoffen in het gazon zitten, kan dit de wortels van het gras beschadigen. Dit kan zelfs verbranding van het gras tot gevolg hebben. Verbranding van je gazon herken je aan gele/bruine plekken in het gazon.
  • Negatieve invloed waterkwaliteit: Te veel meststoffen kan leiden tot het uitspoelen van overtollige voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen komen vervolgens in het grondwater terecht, wat de kwaliteit van het water negatief kan beïnvloeden. Op lange termijn kan dit schadelijk zijn voor het milieu.
  • Overmatige groei: In eerste instantie klinkt het misschien positief. Gras dat hard groeit door het bemesten… Toch kan dit een negatieve invloed hebben op de gezondheid van het gazon. Wanneer gras overmatig groeit, neemt de sterkte van het gras namelijk af. Het gras krijgt een minder goede weerstand waardoor het vatbaarder wordt voor ziekten en plagen.

Dit doet onderbemesting met je gazon

Net als overbemesting kan onderbemesting ook een schadelijk zijn voor het gazon. Het gras heeft namelijk voedingsstoffen nodig om goed te groeien en een goede weerstand te hebben tegen invloeden van buitenaf. 

  • Langzame groei: Wanneer het gazon te weinig essentiële voedingsstoffen tot zijn beschikking heeft kan dit leiding tot langzame groei. Het gevolg hiervan is dat het gazon dunner wordt en er minder gezond uit gaat zien.
  • Minder goede weerstand: Voedingsstoffen dragen bij aan de sterkte van het gras. Een sterk en gezond gazon is beter bestand tegen ziekten, plagen en extreme weersomstandigheden.
  • Verkleuring: Wanneer het gazon een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen, kun je dit herkennen aan verkleuring van het gazon. Bij een tekort aan stikstof kleurt het gras namelijk gelig.

Tips voor de juiste bemesting

Om zowel overbemesting als onderbemesting te voorkomen delen we graag een aantal handige tips. Zo weet je zeker dat je alles uit jouw gazon haalt.

  1. Geef je gazon niet meer dan drie keer per jaar voeding: in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. Kies bijvoorbeeld Pokon Gazon Revolutie of Pokon Gazonmest met Kalk.
  2. Op de verpakking van de gazonmest staat altijd vermeld wat de aanbevolen dosering is. Hanteer te allen tijde de aanbevolen dosering op de verpakking om overbemesting te voorkomen.
  3. Het gebruik van een bodemtest kan helpen bij het bepalen welke voedingsstoffen het gazon nodig heeft. Zo kun je de bemesting afstemmen op de behoeften van jouw gazon.

Lees ook:

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon