Tips
Problemen bij stekken kamerplanten.png
27 mrt. 2025

Problemen bij stekken van kamerplanten

Wil jouw stekje niet wortelen? Hangen de blaadjes van jouw stek helemaal slap? Of gaan jouw stekken snel dood en weet je niet waarom? Stekken is een goede manier om je planten te vermeerderen en je plantencollectie uit te breiden. Toch gaat het niet altijd vlekkeloos. Problemen zoals wortelrot, te weinig licht of te vroeg omplanten kunnen de groei van je stekjes in de weg staan. Met de juiste kennis en tips kun je deze problemen aanpakken en je stekjes laten groeien tot sterke, gezonde planten. In deze blog ontdek je de meest voorkomende problemen bij het stekken van je planten én leer je hoe je ze oplost.  

Kamerplanten stekken: De basis  

Kamerplanten stekken is een makkelijke en goedkope manier om nieuwe planten te groeien uit je bestaande planten. Ideaal om met stekken jouw eigen plantenfamilie uit te breiden!  Het is belangrijk om goed voorbereid te beginnen: 

  • Gebruik een schoon en scherp mesje. Zo voorkom je dat de plant beschadigt of dat er ziektes ontstaan. 
  • Kies altijd de juiste stekmethode voor het type plant, zoals het afsnijden net onder een knooppunt of het nemen van een bladstek of stengelstek. Een monstera stekken doe je bijvoorbeeld met een stengelstek.  
  • Let op dat je stekken neemt van een gezonde moederplant. Een zieke of gestreste moederplant geeft stekjes weinig kans om goed te groeien.  

Met deze basis geef je jouw stek de beste kans om te wortelen en uit te groeien tot een sterke nieuwe plant. Zo voorkom je problemen bij het stekken van je planten.   

Problemen bij het stekken, wat nu?  

Heb je alles goed gedaan, maar wil kamerplanten stekken nog steeds niet lukken? Geen zorgen! Hieronder vind je veelvoorkomende problemen bij het stekken én hoe je ze kunt oplossen.   

Stekjes die niet groeien of wortelen  

Wil je stekje niet groeien of niet wortelen? Hoe snel een stekje groeit en wortelt, hangt van veel dingen af. Denk aan de plantensoort, de grootte van het stekje, de gezondheid van de plant, de temperatuur en de hoeveelheid licht. In de winter groeien stekjes vaak langzamer doordat er minder zonlicht is. Ook grotere stekken duren langer, omdat de plant eerst energie steekt in het onderhouden van het blad.  

Zolang je stek er gezond uitziet en er geen rot of gekrulde bladeren zijn, is het een kwestie van geduld. Je kunt het proces wat versnellen door stekpoeder te gebruiken. Dit stimuleert de wortelgroei. Heeft je stek grote bladeren? Knip er dan een paar bladeren vanaf, zodat de plant minder energie verbruikt aan het blad en meer aan wortels. Blijf geduldig en laat je stekje rustig zijn werk doen. Kijk niet te vaak of er al wortels zijn, want je kunt de kwetsbare wortels beschadigen. Ziet je stek er stevig en gezond uit? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Dan is het een kwestie van geduld.   

Stekjes die rotten  

Zie je dat de wortels van je stekje bruin en zacht wordt? Dan heb je last van wortelrot. Het is belangrijk om meteen actie te ondernemen. Gooi het water weg en maak het glas goed schoon. Snij daarna het rotte gedeelte van je stekje helemaal weg met een schoon mes. Zorg ervoor dat je alleen door het gezonde, groene deel snijdt, zodat je geen bacteriën verspreidt. Zet je stekje vervolgens terug in schoon water en wacht rustig tot er nieuwe wortels groeien.  

Wortelrot kan ook voorkomen bij stekken die in de grond staan. Dit is moeilijker te zien omdat het onder de grond gebeurt. Vaak zie je het aan de bladeren: ze hangen slap en zien er ongezond uit. Haal het stekje uit de grond, snij het aangetaste deel weg en plant het in schone, minder vochtige grond. Zorg ervoor dat je de grond voortaan wat droger houdt om nieuwe rot te voorkomen.  

Te veel of te weinig water geven  

Een veelvoorkomend probleem bij stekjes die in de grond staan, is het geven van te veel of juist te weinig water. Beide kunnen de groei van je stekjes verstoren. Stekken hebben nog geen sterke wortels om water uit de grond op te nemen. Daarom is het belangrijk om de juiste hoeveelheid water te geven.   

Geef je te weinig water? Dan drogen je stekjes uit. Stekken kunnen gaan verwelken, droge bladeren krijgen en de grond kan volledig uitdrogen. Hierdoor kunnen de takjes afsterven. Bij te veel water kan de grond te nat worden. Schimmels kunnen gaan groeien, je stekje krijgt gele bladeren, en wortels kunnen gaan rotten. Dit maakt je stekjes zwak en kwetsbaar. Stekjes kunnen doodgaan door te veel en door te weinig water.   

Hoe los je dit op? Zorg dat de grond licht vochtig blijft, maar nooit doorweekt. Controleer met je vingers hoe nat de grond is. Heb je te veel water gegeven? Haal je stekje uit de grond, laat de wortels drogen en plant het stekje opnieuw in verse, luchtige potgrond en gebruik stekpoeder.    

Te veel of te weinig licht  

Licht is heel belangrijk voor het succes van kamerplanten stekken. Zonder voldoende licht groeien de wortels niet goed. De wortels blijven dun en kwetsbaar, en de kans op schimmelziektes neemt toe. Maar pas op: te veel licht is ook niet goed! Vermijd direct zonlicht. Dit kan de jonge bladeren verbranden en je stekjes uitdrogen. Hierdoor worden ze zwakker en hebben ze minder kans om verder te groeien.  

De beste plek voor je stekjes is een plek met veel indirect licht, zoals een vensterbank bij een raam waar de zon niet direct op schijnt. Zo krijgen ze voldoende licht om sterk te groeien, zonder risico op verbranding.  

Te vroeg omplanten  

Zet je stekje niet te vroeg over van water naar potgrond. De jonge wortels zijn nog kwetsbaar en hebben tijd nodig om sterk genoeg te worden. Door het stekje te vroeg om te planten kun je de wortels beschadigen en de groei vertragen. Wacht met omplanten tot de wortels minstens 5 à 10 centimeter lang zijn. Dan zijn de wortels sterk genoeg om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Twijfel je? Laat je stekje dan liever iets langer in het water staan. Gebruik luchtige zaai en stekgrond om je stekjes in te planten.   

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten
8719400001594-a1l1-web
€ 6,19
Hoi👋 gratis een boom planten?