Krioelt het van de mieren in jouw gazon, in de tuin, onder de tegels of zelfs in huis? Ontdek welke mieren er zijn, wat de oorzaak is en hoe je mieren kunt voorkomen en bestrijden.
In Nederland zijn er verschillende soorten mieren waar je last van kunt hebben. Hieronder een rijtje van de meest voorkomende mieren in Nederland:
Mediterrane mieren komen van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. Warmere temperaturen vinden zij dan ook erg fijn. In 2013 is de Mediterrane mier voor het eerst in Nederland waargenomen. Ze komen vooral in stedelijke gebieden voor, met een grote voorkeur voor stoeptegels en trottoirs.
Een kolonie van de Mediterrane mier kan wel uitgroeien tot miljoenen mieren. Dit komt omdat er meerdere koninginnen aanwezig zijn in één nest. Aangezien meer en meer koninginnen zich jaarlijks aansluiten, kunnen er dus gemakkelijk super kolonies ontstaan.
De Lasius Niger, ook wel bekend als de zwarte wegmier, is de meest voorkomende mier in Nederland. Je ziet deze mieren onder je tegels, langs de straat, tussen stoeptegels en op veel andere plekken.
De grootte van een Lasius Niger kolonie kan erg verschillen, aangezien de locatie van het nest een erg belangrijke rol speelt. Als het nest te dicht langs een drukke straat ligt, kan de koningin veel stress krijgen, waardoor ze minder eitjes legt en de kolonie zich minder snel ontwikkelt. Maar wanneer het nest zich bijvoorbeeld tussen de stoep en een stuk gras bevindt, kan de kolonie juist erg snel groeien!
De Mymica rubra staat ook wel bekend als de rode steekmier en vind je veel aan de rand van het bos, tussen de tegels en in het gazon.
De rode kleur van deze miersoort is direct een waarschuwing voor mensen en dieren die te dicht in de buurt komen. Als deze insecten namelijk het idee hebben dat ze bedreigd worden, zullen zij agressief worden en in de aanval gaan. Tijdens deze aanvallen kunnen de mieren zeer pijnlijk steken. Een nest van de rode steekmier kan wel uit 20.000 werksters en meerdere koninginnen bestaan.
De faraomier komt oorspronkelijk uit de tropen, maar heeft zich door de wereldwijde handel snel over de hele wereld verspreid. Zo ook in Nederland. De Faraomier valt onder de kleinste mier van Nederland.
De mannetjes zijn donkerbruin van kleur, maar hebben voelsprieten en poten die lichtgeel zijn. Omdat de faraomieren hun nestgenoten niet herkennen kunnen koloniën van faraomieren erg groot worden. En omdat deze mieren zo klein zijn blijft de faraomier ook lang onopgemerkt.
De zwarte zaadmier kom je vaak tegen in een gematigd klimaat en leeft vooral op de grond.
Deze mierensoort is erg agressief, vooral tegen de eigen soort. De zwarte zaadmier komt meestal voor op zonnige en droge plekken. Ook zijn ze regelmatig in woonwijken en steden te vinden. Een kolonie van deze soort kan uit wel 10.000 mieren bestaan met meerdere koninginnen.
Pokon heeft twee handige producten om mieren en mierennesten actief te bestrijden. De producten zijn het hele jaar door te gebruiken. Zo kun je gebruik maken van Pokon Tegen Mieren Korrels of de Pokon Tegen Mieren Lokdoos, om mieren snel en eenvoudig te bestrijden.
Mieren onder de tegels, in het gazon, de tuin of in huis kennen verschillende oorzaken en moeten dan ook op een verschillende manier bestreden worden. Selecteer het probleem waar jij last van hebt en ontdek de beste tips om mieren te bestrijden.