Een groene strakke grasmat is waar je voor gaat. Een grasmat waar je heerlijk op kan vertoeven, die je tuin groen kleurt en waar de kinderen lekker op kunnen spelen. Een mooie grasmat, vergt nog wel wat verzorging. Goede gazonverzorging bestaat uit drie keer per jaar bemesten, sproeien (indien nodig) en regelmatig maaien. Benieuwd welke fouten er vaak gemaakt worden? Wij leggen ze je in dit artikel graag uit zodat jij deze fouten niet hoeft te maken!
De messen van jouw grasmaaier verslijten iedere keer als je jouw grasmaaier gebruikt. Dit zorgt dat de messen bot worden. Wanneer je jouw gazon gaat maaien met botte messen, scheuren ze de grassprietjes af in plaats van ze af te snijden. Dit beschadigd het grasplantje waardoor de topjes van de grassprieten bruin kleuren. Hierdoor heeft jouw grasmat minder weerstand en is het vatbaarder voor ziektes. De grasplantjes hebben al hun energie nodig om zich te herstellen in plaats van te groeien. Houd de messen van jouw grasmaaier goed in de gaten en slijp ze in ieder geval iedere lente. Dit kun je vaak zelf doen, maar er zijn ook speciaal zaken die jou hier graag bij willen helpen.
Vergeet niet dat jouw grasmat bestaat uit allerlei kleine grasplantjes. Deze plantjes hebben energie nodig, voeding, om te kunnen groeien. Wanneer je grasmat te weinig voeding krijgt, zal het uitgeput raken en daardoor minder groen zijn en minder snel groeien. Vergeet dus niet om je grasmat zowel in het voorjaar, zomer en najaar te bemesten. Vooral de najaarsbemesting mag niet overgeslagen worden, deze bemesting is zelfs belangrijker dan de voorjaarsbemesting. In het najaar is de groei niet tot nauwelijks bovengronds, maar ondergronds. De grasplantjes creëren een sterk wortelnetwerk en ook scheuten groeien door. Een sterke, volle grasmat is heeft meer weerstand tegen ziektes en plagen. In het najaar kun je jouw gazon bemesten met bijvoorbeeld Pokon Gazonmest met Kalk of Pokon Gazon Revolutie.
Wanneer je jouw gazon aan het bemesten bent, heb je misschien de neiging om extra veel mest te strooien op je gazon. Je denkt wellicht dat hierdoor je gazon nog meer een boost krijgt en groener wordt. Overbemesting is iets wat dan plaats vindt. De grasmat krijgt zoveel voeding dat het extreem veel grassprietjes gaat ontwikkelen en niet zoveel wortels. Ook kan je gazon hierdoor verbranden. Check daarom altijd de dosering op de verpakking en houd deze aan.
Wanneer je jouw gras steeds te kort maait dan wordt je gras snel kapot gelopen. Wij adviseren 4 cm als een ideale graslengte. Spelen er de gehele zomer kinderen op het gras wordt het veel belopen, adviseer dan 1 cm langer aan te houden als ideale lengte.
Wanneer er een droge periode is, kan jouw grasmat wel wat hulp gebruiken. Wat je vaak ziet is dat iedere dag de sproeier een half uurtje aangaat aan het einde van de dag. Dit is erg zonde, want het water komt dan vaak niet tot diep aan de wortels en het bodem is snel weer uitgedroogd als de volgende dag de zon er de hele dag weer op schijnt. Beter is om tijdens warme periodes 1 of 2 keer in de week flink veel te sproeien. Houd de sproeier 2 tot 3 uur aan tot er plassen vormen op jouw gazon.
Lees ook: