Het verplaatsen van planten, zowel in de tuin als in potten, kan een slimme zet zijn voor zowel de tuinier als de plant zelf. Of je nu op zoek bent naar een betere groeiplek, een herinrichting van je tuin overweegt, of gewoon wat variatie wilt creëren; het verplaatsen van planten is soms gewoon noodzakelijk. In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden bij het herplaatsen van planten en hoe je planten zo veilig mogelijk uitgraaft, met tips om de kans op succes tijdens het verhuizen zo groot mogelijk te maken.
Planten groeien en bloeien het beste wanneer ze op één plek blijven staan. Het uitgraven en verplaatsen van planten is vaak noodzakelijk om hen een betere plek te bieden. Misschien hebben sommige planten meer zonlicht nodig dan ze momenteel ontvangen, terwijl anderen juist behoefte hebben aan wat schaduw. Daarnaast kan het herschikken van planten bijdragen aan een betere bodemstructuur. Bij het verplaatsen van planten maak je de grond los. Dat helpt bij het verbeteren van de beluchting van de bodem. Een betere beluchting zorgt dat het bodemleven zich makkelijker verplaatst en het verbetert de afvoer van water, wat gunstig is voor de groei van jouw planten.
Als planten elkaar verdringen, helpt het om er een aantal voorzichtig uit te graven en deze vervolgens op een andere plek terug te zetten, zodat alle planten voldoende ruimte hebben om groot en sterk te worden. Dit voorkomt ook dat ziekten en plagen snel om zich heen grijpen.
Ook kan het voorkomen dat je plannen hebt om je tuin opnieuw in te richten. In plaats van het planten van nieuw groen, is het duurzamer je huidige planten een nieuw plekje te geven. Bij potplanten is dit een kwestie van het verslepen van de pot, maar bij vaste planten kan het uitgraven best wat voeten in de aarde hebben.
Bij een plantenverhuizing is de timing van belang. Tijdens de herfst gaan veel planten in winterslaap en pas tegen de lente ontwaken ze weer. Het voorjaar en het begin van het najaar zijn over het algemeen de beste momenten om je planten uit te steken en te verhuizen, omdat de kans dan het kleinst is dat je planten stress ondervinden door de verandering van omgeving. Daarnaast kunnen je planten zich beter focussen op het aanmaken van wortels, omdat ze niet in het groeiseizoen zitten. Op dat moment gaat alle energie naar het produceren van vruchten, bloemen of blad.
Kies bij het herplaatsen voor een bewolkte dag. Vooral op zonnige dagen kunnen felle zonnestralen extra stress veroorzaken. De kluit en wortels drogen dan namelijk snel uit, wat minder goed is voor de gezondheid van je plant. Een verhuizing is voor planten al zwaar, dus probeer de hoeveelheid stressoren zo laag mogelijk te houden.
Het begint allemaal bij het veilig uitgraven van je planten. Als je zorgvuldig en aandachtig te werk gaat, minimaliseer je de hoeveelheid stress voor je planten tijdens het herplanten. Bij het verhuizen van planten is het uitgraven of uitsteken de belangrijkste, maar vaak ook meest lastige stap.
Bij potplanten is deze stap makkelijker omdat je vaak de volledige plant, inclusief kluit, uit de pot kunt halen om deze op zijn nieuwe plek neer te zetten. Soms komt de plant niet makkelijk los uit de pot. In dat geval kun je voorzichtig met je vingers de potgrond aan de randen losmaken. Als de pot niet al te groot is, kun je, eventueel met hulp, de pot even ondersteboven houden en licht schudden, zodat de zwaartekracht het zware werk kan doen. Vergeet niet om je plant goed vast te houden door je hand plat op de grond rondom de stam of stengel te leggen, en grijp daarna met je andere hand de onderzijde van de kluit vast. Zo is de kans het kleinst dat je plant breekt of beschadigt.
Of je hem nu in een nieuwe pot plaatst of rechtstreeks in de aarde, ook bij potplanten is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de wortels. Let op de grootte van het wortelstelsel en houd zo veel mogelijk aarde aan de wortels vast. Potplanten die in hun pot blijven staan, schuif of draag je voorzichtig naar de nieuwe locatie.
Voor het uitgraven van vaste planten is een goed stappenplan belangrijk. Deze planten hebben vaak flink uitgestrekte wortels. Wij helpen je graag om je vaste planten veilig naar hun nieuwe bestemming te brengen.
Het uitgraven van planten vindt bij voorkeur plaats in het voor- of najaar, wanneer de planten in rust zijn, de groeiperiode voorbij is maar ze nog niet in winterslaap zijn. Graaf planten niet uit op dagen met extreme weersomstandigheden, omdat dit extra stress veroorzaakt bij je planten. Ze groeien dan minder snel, het blad verkleurt of de bladeren kunnen zelfs (tijdelijk) slap gaan hangen.
Geef de planten een paar dagen voordat je van plan bent ze uit te graven voldoende water. Goed gehydrateerde planten hebben een betere kans om de verhuizing succesvol te doorstaan.
Bereid de nieuwe locatie voor door een ruime kuil te graven. Het is soms lastig om de omvang van de kluit in te schatten, dus het is beter om de kuil iets te diep te maken. Vul deze voor het herplanten aan met extra Pokon Bio Aanplantgrond Tuinplanten, Bomen & Hagen. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat je plant zo min mogelijk tijd buiten de grond hoeft door te brengen, waardoor er minder kans is op uitdrogen.
Gebruik een scherpe spade om ruim uit te graven rond de kluit van je plant. Probeer zoveel mogelijk van het wortelstelsel mee te nemen. Plantenwortels zijn erg vatbaar voor beschadigingen, vooral als de plant lang op zijn oude plek heeft gestaan.
Begin met het graven van een ruime kuil en werk langzaam steeds dichter naar de kluit toe. Als je weerstand voelt, schuif dan iets op en graaf voorzichtig verder. Het is belangrijk om het wortelstelsel zo intact mogelijk te houden, maar als er wortels achterblijven in de kuil, hoef jij je niet direct zorgen te maken.
Na het uitgraven staat de volgende uitdaging voor de (tuin-)deur. Til de plant voorzichtig op uit de kuil, altijd bij de kluit. Vermijd het vasthouden van de plant bij de stengels, omdat dit schade kan veroorzaken. Bij grote planten kan het nodig zijn om versterking in te roepen om de plant samen naar zijn nieuwe bestemming te tillen.
Zet de plant onmiddellijk in de voorbereide kuil. Vul de kuil rond de kluit met verse Pokon Bio Aanplantgrond Tuinplanten, Bomen & Hagen en druk de grond lichtjes aan.
Na het verplaatsen is het belangrijk om je plant meteen water te geven. Dit helpt je plant bij het wortelen op zijn nieuwe stek.
Houd de planten de eerste paar weken na de verhuizing goed in de gaten. Zorg voor voldoende water en, indien mogelijk, voor extra schaduw tijdens extreem zonnige dagen.
Door zorgvuldig te werk te gaan en onze stappen te volgen, verklein je de kans op transplantatieshock. Dit kan optreden wanneer planten te veel stress ervaren door verstoring van hun wortelstelsel, wat vaak resulteert in een tijdelijke groeistop. Om dit risico te minimaliseren, laat je zoveel mogelijk aarde rondom de wortels zitten. Bovendien helpt het geven van voldoende water na het verplanten je plant om zich beter te settelen op zijn nieuwe plek. Maak je geen zorgen, in de meeste gevallen verloopt het verhuizen prima. Soms hebben planten gewoon wat tijd nodig om te wennen.
Lees ook: