Tips
Voetrot in gazon.png
22 jul. 2024

Voetrot in gazon

Kom je kleine, natte, bruine plekken tegen in je gazon? Grote kans dat je last hebt van voetrot in het gazon. Voetrot is een schimmelziekte die veel voorkomt in Nederland. Hoe herken je het? Maar nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? Lees snel verder!

Wat is voetrot?

Voetrot, ook bekend als omvalziekte, is een schimmelziekte die je gazon kan aantasten. Het wordt veroorzaakt door de schimmel Pythium. 

Het begint meestal met kleine, waterige, donkere plekken op het gras. Naarmate de ziekte vordert, breiden deze plekken zich uit en worden ze bruin of geel. In ernstige gevallen kunnen de aangetaste delen van het gazon volledig afsterven. 

Hoe ontstaat voetrot?

Voetrot kan vele oorzaken hebben, maar is vaak een kwestie van goede voeding. Je ziet voetrot het vaakst bij zwakkere gazons zoals recent aangelegde gazons of slecht onderhouden gazons. 

Oorzaken van voetrot in gazon: 

  • Temperatuurswisselingen
  • Een gebrek aan kalium
  • Een overmaat aan stikstof
  • Een hoge luchtvochtigheid
  • Mist & dauw
  • Schaduw
  • Een hoge pH-waarde
  • Slechte bodemstructuur waardoor de grond langdurig nat blijft
  • Maaisel op het gras laten liggen

Voetrot ontstaat vooral in de herfst, winter of het voorjaar, maar kan het gehele jaar optreden bijvoorbeeld tijdens een natte of warme zomerperiode of bij nieuw aangelegde gazons. Als je vermoedt dat je gazon voetrot heeft, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen

Voetrot in gazon bestrijden

Om voetrot in gazon te bestrijden, kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Verwijder eerst alle aangetaste delen van het gazon om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Dit kun je doen met een hark. Zorg dat je gazon helemaal schoon is, verwijder ook bladeren en overgebleven maaisel. 
  2. Belucht je gazon met een riek of een prikrol. Deze kleine gaatjes zorgen er voor dat gras makkelijker voedingstoffen kan opnemen en geeft het meer zuurstof. Tip: heb je last van voetrot in het voorjaar? Kies er dan voor om je gazon te verticuteren. Dit is een intensievere behandeling.
  3. Voed je gazon met een organische mest, bijvoorbeeld Pokon Bio Gazonmest. Een gazon met voetrot heeft vaak een hoge pH, teveel stikstof en een tekort aan kalium. Deze voeding bevat alle voedingstoffen, waaronder kalium om je gazon een boost te geven. Het bevat stikstof dat maar langzaam opgenomen wordt waardoor het ideaal is voor een gazon met voetrot. Bemest je gazon 3 keer per jaar om het gazon te houden.  

Voetrot voorkomen

Om voetrot in gazon te voorkomen, kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Zorg voor goede drainage: Voetrot gedijt in natte omstandigheden, dus een goede afwatering kan helpen om het te voorkomen.
  • Belucht je gazon: door regelmatig te beluchten zorg je dat het niet verdicht en het minder vatbaar is voor schimmels in je gazon, zoals voetrot en sneeuwschimmel. 
  • Vermijd overbewatering: Te veel water kan gunstige omstandigheden creëren voor de schimmel die voetrot veroorzaakt. Sproei je gazon daarom alleen als het echt nodig is. 
  • Voed je gazon: houd je gazon gezond door het 3 keer per jaar te bemesten: in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. 
  • Slijp je messen op tijd: zorg dat de messen van je grasmaaien scherp blijven. Een niet scherpe snede beschadigd je gras en maakt het daarmee vatbaarder voor schimmels.
  • Een schoon gazon: verwijder regelmatig bladeren en takken op je gras en laat geen maaisel op het gazon liggen. 
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon