In dit artikel gaan we wat dieper in op de vraag wat is onkruid nu eigenlijk? Hoe ontstaat onkruid? En waar komt onkruid het meeste voor?
Wat is onkruid nou eigenlijk? Wat de één onkruid vindt, laat de ander juist graag in zijn tuin staan vanwege de mooie bloemen. Onkruid is nogal subjectief en wordt door iedereen weer als iets anders gezien. Van Dale beschrijft het als:
Ongewenste plant(en) tussen gekweekte gewassen.
In principe kan elk plantensoort dus als onkruid beschouwd worden. Er is geen objectieve of biologische definitie van onkruid. Wat we als ongewenst beschouwen, is afhankelijk van het gebruik van de grond waar het onkruid voorkomt.
Ook is het afhankelijk wie het als ongewenst beschouwt. Het is mogelijk dat een plant in de ene omgeving als onkruid gezien wordt, bijvoorbeeld doordat hij extreem groeit en zo tuinplanten in de weg zit, terwijl deze in een andere omgeving niet als ongewenst of zelfs als aantrekkelijk wordt beschouwd, zoals in wilde tuinen. Welke planten we als onkruid beschouwen, hangt dus af van de begroeiing van onze tuin of het gebruik van de grond.. Alleen als we te maken krijgen met deze planten in onze aangelegde (moes)tuin of tussen onze terrastegels worden deze planten als ongewenst, hinderlijk of schadelijk beschouwd. In deze situaties spreken we dus van onkruid.
Lees hier meer over het herkennen van onkruiden in het gazon.
Onkruiden kunnen ontstaan doordat zaden van planten zich verspreiden, dit kan door:
Onkruiden komen in principe overal in Nederland voor. Overal waar een stukje grond niet gebruikt wordt of waar er ruimte tussen planten is, is er ruimte voor onkruid. Naast onkruid in het gazon, is onkruid in de moestuin en onkruid tussen tegels ook een veel voorkomend probleem.
Lees ook zeker de tips hoe je daar van andere soorten onkruid afkomt: