Tips
hoosbuien
15 mrt. 2019

Wateroverlast in je tuin voorkomen

In dit kikkerlandje hebben we geregeld te maken met regenval. Of het nu winter, lente, zomer of herfst is, elk seizoen heeft wel een aantal natte dagen. Afgelopen week was het ook weer raak, de ene hoosbui volgde de andere op. Wist je dat teveel regenwater, net als droogte, schadelijk kan zijn voor jouw tuinplanten? In deze blog leggen we uit hoe jij jouw tuin ‘hoosbui proof’ kunt maken.

5 tips voor een ‘hoosbui proof’ tuin

Zorgen voor een goede waterdoorstroom in jouw tuin om zo te voorkomen dat je tuinplanten beschadigd raken? 5 tips op een rijtje:

1. Tegel eruit, plant erin

Bestaat jouw tuin merendeels uit tegels? Dan is de kans groot dat je afgelopen week extra veel last hebt gehad van de hoosbuien. Hoe meer tegels er in je tuin liggen, hoe moeilijker het regenwater namelijk weg kan stromen. Vervang daarom je tegels door groen, om te zorgen voor een betere doorstroom van regenwater. Dit water zal namelijk direct worden opgenomen in de grond, dit gebeurt natuurlijk niet wanneer er een laag tegels overheen ligt. Met het oog op klimaatverandering en de zwaardere regenbuien die daarbij worden verwacht, is het een serieus probleem dat ruim 40% van de Nederlanders een betegelde tuin heeft. Hoogste tijd dus om de biodiversiteit in de Nederlandse tuinen te boosten, door tegels te vervangen door planten, bloemen, bomen en struiken! Wil je toch tegels in je tuin aanleggen? Laat dan een rand vrij voor een border met planten, zodat het water alsnog goed kan weglopen.

Bij Intratuin krijg je op 23 maart 2019, in ruil voor één tegel tussen 10:00 en 15:00 uur, bij iedere vestiging twee gratis planten t.w.v. €3,49 per stuk aangeboden. Meer informatie? Klik dan hier.

2. Leg een gazon aan

Een gazon zorgt ervoor dat regenwater wordt vastgehouden en uiteindelijk in de bodem wegzakt. Onder het gazon leven regenwormen, slakken en duizendpoten, die zorgen voor een waterdoorlatende bodem. Onderhoud het gazon met Gazonmest, dit draagt bij aan een goede waterhuishouding van je bodem. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pokon Gazonmest met Kalk 3-1.

3. Maak gebruik van een regenton

Om te voorkomen dat het regenwater door de regenpijp van je dak direct je tuin instroomt, zet je een regenton onder de pijp. Het water uit de regenton gebruik je in het voorjaar en in de zomer weer om je tuinplanten water te geven. Een gemakkelijke manier om zo water te besparen.

4. Creëer hoogteverschillen in je tuin

Door het creëren van hoogteverschillen in je tuin, stroomt regenwater gemakkelijk naar de lagere delen, zoals bijvoorbeeld naar je wadi of regenvijver. Hierdoor kan water blijven staan en geleidelijk wegzakken, zonder dat je daar hinder van ondervindt. De hoogteverschillen, natte en droge gedeelten bieden plekken voor verschillende tuinplanten.

5. Leg een regenvijver aan

Een regenvijver of wadi is niet alleen een leuke toevoeging aan je tuin, het is ook nog eens enorm praktisch! Een regenvijver vangt een groot gedeelte van het regenwater op en laat het langzaam wegzakken in de grond. Op deze manier wordt voorkomen dat er te veel water je tuin instroomt.

Welke tips ga jij toepassen om jouw tuin ‘hoosbui proof’ te maken?


Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Border
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Border