Met grote regelmaat krijgen kamerplanten teveel water of staan ze te lang met natte voeten. Toch is dit niet de directe oorzaak van wortelrot. Wortelrot wordt namelijk veroorzaakt door schimmels die in de grond ontstaan als gevolg van het teveel aan vocht. Merk je dat jouw planten het minder goed doen dan eerst, maar kun je geen ongewenste bezoekers ontdekken? Check dan vooral de wortels eens!
Wortelrot wordt over het algemeen veroorzaakt door een schimmel of bacterie die de wortels van je planten aantast. Wanneer een plant te veel water krijgt, worden de perfecte omstandigheden voor deze ziekten gecreëerd. De meest voorkomende schimmels die de oorzaak van wortelrot zijn, zijn Pythium en Fusarium. Dit zijn beide pathogenen die het wortelweefsel vernietigen en ontbinden.
Toch kan wortelrot ook zonder deze schimmels ontstaan. Een teveel aan water of een slechte afwatering met een tekort aan zuurstof in de grond tot gevolg belemmeren het functioneren van de wortels. Ook het zuurstof gebrek kan de aanleiding van wortelrot zijn.
Doordat de wortels van planten zich in de grond bevinden, kan het lastig zijn om te zien of er sprake is van wortelrot. Bij wortelrot worden de wortels papperig en bruin. De eerste symptomen die wijzen op wortelrot vinden dan ook plaats onder de grond. Wanneer je aan de bladeren van de plant ziet dat er iets mis is, is er al sprake van enige schade aan de wortels. Tekenen van wortelschade zijn:
Doordat je plant bij schade aan de wortels niet meer goed in de mogelijkheid is om water op te nemen, kan het erop lijken dat je planten te weinig water krijgen. Dit terwijl de grond dus nat is, en je plant eigenlijk al teveel water krijgt.
Wortelrot is een veel voorkomend probleem bij plantenliefhebbers. Je wil je kamerplanten goed verzorgen en voorkomen dat ze dorst hebben. Toch kunnen kamerplanten over het algemeen beter wat minder water krijgen dan teveel.
Om wortelrot te voorkomen kun je:
@pokon_nl Zo voorkom je dat je wortels gaan rotten! ? #pokon #kamerplant #wortelrot #plantenthusiast #wortelen #planten #tuinieren #potgrond #plantjes ♬ original sound - Pokon
Heeft jouw plant last van wortelrot, maar ben je er op tijd bij dan kun je jouw kamerplant mogelijk nog redden. Wel heeft je plant na deze reddingsactie tijd nodig om er weer bovenop te komen.
Stap 1: maak de wortels van de plant los en verwijder zoveel mogelijk aarde. Let op, want wortels zijn erg breekbaar. Ga dan ook voorzichtig te werk om de schade te beperken. Het is niet nodig om de aarde volledig te verwijderen. Wel is het belangrijk dat je de wortels kunt zien.
Stap 2: Zijn de wortels beschadigd? Verwijder in dat geval voorzichtig de beschadigde delen van de wortels. Je herkent deze aan de bruine kleur en zachte structuur. Gezonde wortels zijn stevig en wit van kleur. Gebruik voor het verwijderen van de beschadigde wortels een schoon, scherp mes om verspreiding van de wortelrot te voorkomen.
Stap 3: Snoeien maar! Nadat de wortels een grondige inspectie hebben gehad, is het tijd om de plant te snoeien. De hoeveelheid blad dient namelijk wel in verhouding te zijn tot de grootte van de wortels. Door de plant te snoeien voorkom je stress.
Stap 4: De juiste grond is van groot belang. We vertelde net al kort over de verschillende soorten potgrond die er zijn. Elke soort potgrond is afgestemd op de behoeften van bepaalde planten. In het algemeen geldt dat een luchtige potgrond perfect is voor jouw kamerplanten. Planten zoals een cactus, palm, orchidee of hortensia hebben specifieke behoeften. Daarom zijn er onder andere voor deze planten speciale potgronden verkrijgbaar.