Er bestaan ontzettend veel verschillende zaden om mee te kweken. Ook bestaat er verschil in kwaliteit van zaden. Wij vertellen we graag over biologische en F1 hybride zaden.
Het verschil tussen biologische zaden en zaden die niet biologisch zijn, wordt bepaald door de manier van telen. Niet-biologisch zaden hebben vaak een beschermlaag en zijn langer kiemkrachtig (hoe lang je kunt wachten met zaaien). Beiden worden gerealiseerd door chemische verbindingen. Biologische zaden hebben geen beschermlaag en zijn vaak minder kiemkrachtig. Op de verpakking van de zaden vind je vaak duidelijk of je een biologisch of niet-biologisch exemplaar te pakken hebt.
F1 hybride zaden worden geselecteerd op basis van de goede eigenschappen van hun ouders. Zo heb jij vaak kwalitatief goede zaden die meer oogst opleveren of bijvoorbeeld minder vatbaar zijn voor schimmels. Je kunt eenmaal van deze zaden genieten, want de nakomelingen van F1 hybride zaden, zijn een stuk minder van kwaliteit. Je kunt je wellicht voorstellen dat de groente en fruitsoorten die je in de supermarkt koopt, allemaal uit een F1 hybride zaadje komen.