Het kweken van eigen kruiden is niet alleen leuker, maar ook nog eens gezonder! Vaak kun je kruidenplantjes ook rechtstreeks in de supermarkt kopen, maar hoe leuk is het om kruiden te gebruiken die je zelf hebt gekweekt? In dit artikel delen wij een aantal praktische tips voor het kweken van kruiden en delen we drie soorten kruiden die niet alleen erg lekker, maar ook makkelijk zijn om te kweken.
De drie kruiden waar in dit artikel de focus op ligt: basilicum, bieslook en munt, kunnen allemaal tot ver in het jaar gekweekt worden. Begin je vroeg in het jaar met kweken? Doe dit dan eerst binnen in een potje of kweekbak. In een kweekbak kun je meerdere kruiden tegelijk kweken. Zorg er wel voor dat je je kruiden bijtijds verpot naar een ruimere pot, zodat de kruiden voldoende ruimte hebben om te groeien. Is het al wat warmer? Dan kun je direct in de volle grond planten.
Allereerst is het verstandig om je kruidenplantjes in een biologische grond met voldoende voedingsstoffen te zetten. De zaadjes hebben namelijk voeding nodig om goed te groeien. Een biologische basis waarin de wortels kunnen ontwikkelen is niet alleen prettig voor het milieu, maar ook voor jezelf. Zo weet je zeker dat je straks veilig je kruiden kunt eten.
De groeispurt die jouw kruiden ondergaan, kost veel energie. Op een gegeven moment zal de meeste voeding uit de grond zijn opgenomen. Zorg ervoor dat je op tijd nieuwe voeding aan je moestuinbak of in de volle grond toevoegt. Dit kun je vaak het beste doen met een voedingsstof die geschikt is voor alle moestuinplanten, zoals Pokon Moestuin Voeding.
De meeste kruidenplantjes hebben veel licht nodig. Het is daarom aan te raden om je kruidenpotjes op de vensterbank neer te zetten, zodat je plantjes kunnen profiteren van zoveel mogelijk (zon)licht. Ook in de tuin kunnen kruidenplantjes over het algemeen veel zonlicht waarderen. Het is wel per soort kruid verschillend hoeveel licht en water nodig is.
De bekendste soort basilicum is de ‘Genovese’ basilicum. Een perfect kruid om aan jouw Italiaanse maaltijd toe te voegen. Baslicum is een eenjarig kruid, waardoor je elk jaar opnieuw moet zaaien. Het plantje ontkiemt vlotjes, binnen 1 à 2 weken. Ook de oogst kan snel plaatsvinden, na 60-70 dagen. Zorg ervoor dat de zaailingen voldoende water krijgen en op een zonnige plek staan.
Het grote voordeel van bieslook is dat de hoeveelheid zonlicht dat het plantje krijgt minder belangrijk is. Het is dus geen probleem als jouw bieslook kruid voor een deel in de schaduw staat. Knip de bieslook binnen 6 tot 8 weken af en geniet van een maaltijd met jouw zelf gekweekte bieslook. Wist je dat zelfs de bloemen van de bieslook eetbaar zijn? Vanaf mei kun je bieslook buiten in de volle grond zaaien.
Een plantje dat een heerlijke, frisse geur afgeeft in jouw moestuin is natuurlijk munt. Munt groeit erg snel. Het daarom ook sterk aan te raden om meteen buiten in een pot te zaaien, wanneer je hier in de zomer mee begint. De zon zorgt voor een goede smaak van munt, zet jouw muntplantje dus op een zonnig plekje.
Bekijk alle tips voor het kweken van basilicum, bieslook en munt nog eens terug in onze video, met moestuin expert Floor, van Floors Moestuin.
Wat is jouw favoriete kruid om te kweken in de moestuin?