Oogsten van de herfstgroenten kan deze maand, bijvoorbeeld witlof, andijvie, spinazie en bloemkool.
Wat kun je zaaien en oogsten in het najaar? In de moestuin vind je nu onder andere nog aardpeer, boerenkool, spruiten, winterprei, rucola en pastinaak. Vanaf december kun je weer beginnen met het zaaien van uien en prei, maar het echte werk start vanaf half januari. Bekijk ook onze zaai en oogstkalender.
Gebruik je veel knoflook tijdens het koken? Dit is een goede maand om je eigen knoflook te kweken. Lees ook: Kweek je eigen knoflook.
De eerste nachtvorst kan deze maand weer voorkomen, zorg dat je bent voorbereid (en je planten ook).
Spit de moestuin om zodat de grondstructuur lekker luchtig is.
Kale plekken in het gazon of nog een stukje gras zaaien in het najaar? In oktober kan het nog, de bodem is nog vrij warm en de zaadjes zullen nu nog kiemen zodat je in het voorjaar een mooi gazon hebt. Let wel op dat het niet kouder is dan 6 graden Celsius.
Haal bladeren van je gazon af. Bladeren houden zonlicht tegen en kunnen gaan rotten. Dit zorgt voor lelijke plekken op jouw gazon.
Maai je gras rond oktober voor het laatst. Houdt het gazon iets hoger aan dan normaal zodat je gras minder vatbaarder is voor problemen zoals mos.
Kom je paddenstoelen in je gazon tegen. Wist je dat dit eigenlijk een goed teken is? Lees meer: Paddenstoelen in je gazon.
Last van kleine, natte, bruine plekken in je gazon? Grote kans dat je last hebt van voetrot in het gazon. Lees alles over voetrot in gazon bestrijden.
Zet vorstgevoelige planten zoals bijvoorbeeld een oleander of een olijfboom op een vorstvrije plek of bescherm ze met een speciale beschermhoes of ander isolerend materiaal. Vergeet je planten niet af en toe een beetje water te geven.
Vroegbloeiende bloembollen, zoals tulpen of krokussen kunnen deze maand geplant worden, zo start de lente straks weer goed! Lees meer: Bloembollen planten in de herfst
Haal dahlia's knollen uit de grond. Doe dit door de dahlia uit de grond te halen door met een spade rondom de plant te steken. Pas op dat je de knollen niet beschadigd. Haal de plant uit de grond en knip de stengels 2cm boven de knol af.
Wil je nog wat vaste planten aanplanten? De grond is nog warm waardoor het erg geschikt is om aan te planten. De plant hoeft niet meer te bloeien en kan dus alle energie naar de wortelen toe brengen.
Kamerplanten
Kamerplanten gaan langzamerhand in de ruststand. Je plant heeft daarom minder water. Voel aan de potgrond of het nodig is om je plant water te geven of check de Pokon Watermeter.
Je planten hebben ook minder voeding nodig. Laat het flesje Pokon maar in de kast staan. Deze hebben we in maart weer nodig.
In oktober is de kans op kleine vliegjes in huis groter. De verwarming gaat aan en de combinatie met vochtige potgrond geven rouwvliegjes het ideale klimaat om eitjes te leggen. De beste methode om rouwvliegjes te bestrijden is met aaltjes. Aaltjes kopen doe je op Pokon.nl. Wist je dat je ook rouwvliegjes kunt bestrijden met kaneel?
Wil je jouw kamerplanten wat meer laten glanzen? Gebruik Pokon Bladglans. Dit verwijdert tevens de resten van waterdruppels en kalkaanslag en voorkomt stof op bladeren.