Gazon bemesten

Gazon bemesten

Naast water heeft jouw gazon ook voedingstoffen nodig om te groen en sterk te blijven. Bemest je gazon 3 keer per jaar en je bent de trotse eigenaar van een heerlijk groen gazon.

 

Wat houdt gazon bemesten in?

Bemesten van het gazon houdt in dat je voedingsstoffen toevoegt aan de grond om de gezondheid en groei van je gras te bevorderen. Dit doe je door een meststof te gebruiken, die stoffen zoals stikstof, fosfor en kalium bevat. Deze elementen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van je gazon:

  • Stikstof helpt bij de groei van het blad en geeft het gras zijn mooie groene kleur.
  • Fosfor is belangrijk voor de wortelgroei, wat helpt om je gazon sterk en gezond te houden.
  • Kalium helpt bij de algemene gezondheid van het gazon en maakt het resistenter tegen ziekten en droogte.

Waarom bemesten?

Als je de tijd neemt om het gazon te bemesten dan blijft de kleur mooi diepgroen en het gras lekker vol. Ook is het bemesten van je gazon nodig om het gazon meer weerbaar te maken tegen mos, onkruid, kou en bodeminsecten zoals engerlingen en emelten. Daarnaast kun je lekker blijven gras maaien, want het gazon zal zijn vitaliteit behouden.

Wanneer het gazon bemesten?

Je bemest je gazon 3 keer per jaar om het gezond en sterk te houden. Je kunt dit het beste doen in het voorjaar, rond de zomer en in het najaar.

  • In het voorjaar: februari/maart/april
  • Rond de zomer: mei/juni/juli
  • In het najaar: september/oktober/november

Soorten gazonmest

Er zijn verschillende soorten gazonmest op de markt:

  • Kunstmest: Dit type meststof is synthetisch geproduceerd en bevat voedingsstoffen die direct beschikbaar zijn voor het gras. Ze werken snel en je ziet vaak snelle resultaten, maar ze kunnen ook gemakkelijk wegspoelen en moeten daarom vaker worden aangebracht.
  • Organische mest: Deze soort meststof is volledig natuurlijk en bestaat uit materialen zoals compost of dierlijke mest. Het breekt langzaam af in de grond en geeft voedingsstoffen vrij over een langere periode. Hoewel het langer kan duren voordat je resultaten ziet, is organische mest goed voor de algehele bodemgezondheid en is het een milieuvriendelijker alternatief. Een voorbeeld van deze meststof is: Pokon Bio Gazonmest.
  • Organisch-minerale mest: Dit is een combinatie van organische en kunstmest. Het biedt het beste van beide werelden met de snelle resultaten van kunstmest en de langdurige voordelen van organische mest. Het bevat natuurlijke materialen die langzaam afbreken en voedingsstoffen vrijgeven, maar ook minerale elementen die direct door het gras kunnen worden opgenomen. Een voorbeeld van deze meststof is: Pokon Tuinmest 12-10-18.
  • Meststof met Kalk: Een Gazonmest met Kalk is eigenlijk een 2-in-1 product dat zowel voedingsstoffen als kalk levert. De meststof voedt het gras en bevordert de groei, terwijl de kalk helpt om de pH van de grond in evenwicht te brengen. Dit is vooral nuttig in gebieden met zure grond, omdat het helpt om de zuurgraad te neutraliseren, waardoor het gras beter de voedingsstoffen kan opnemen die het nodig heeft. 
  • Meststoffen met mosdoder: Deze producten bevatten ingrediënten die specifiek bedoeld zijn om mos te doden. Ze zijn zeer effectief en kunnen helpen om je gazon mosvrij te houden. Het is belangrijk om deze producten alleen te gebruiken als je daadwerkelijk een probleem hebt met mos, omdat ze ook nuttige micro-organismen in de grond kunnen beïnvloeden. Pokon Mos Weg! is een gazonmest inclusief mosbestrijder.
  • Meststoffen met onkruidbestrijdingsmiddel: Deze producten combineren een voedende meststof met een onkruidverdelger. Ze kunnen helpen om veelvoorkomend onkruid in gazons te bestrijden, terwijl ze tegelijkertijd de groei van het gras bevorderen.

Tip: Pokon Gazon Revolutie bevat alles wat je nodig hebt om een vol, sterk en groen gazon te krijgen. Het is een combinatie van graszaden, meststoffen en een bodemverbeteraar in 1 zak. Zo heb je dus geen gedoe meer met verschillende producten, je bent in 1 keer klaar. Pokon Gazon Revolutie is van maart tot en met september te gebruiken. Het is geschikt voor alle gazons en het helpt ook nog onkruid, mos en kale plekken voorkomen.

Hoe bemest je het gazon?

Benodigdheden:

  • Meststof
  • Meststofverspreider, bijvoorbeeld een strooiwagen (optioneel)
  • Sproeier (optioneel)

Stappenplan:

  1. Kies de juiste meststof. Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar, dus zorg ervoor dat je er een kiest die geschikt is voor jouw specifieke gazon en de tijd van het jaar.
  2. Lees de instructies op de verpakking van de meststof. Dit zal je vertellen hoeveel product je moet gebruiken en andere belangrijke informatie.
  3. Maai je gras voordat je begint met bemesten. Dit zorgt ervoor dat de meststof gemakkelijker in de grond kan doordringen.
  4. Breng de meststof gelijkmatig aan over je gazon. Je kunt hiervoor een meststofverspreider gebruiken om ervoor te zorgen dat het product gelijkmatig wordt verdeeld.
  5. Geef je gazon water nadat je de meststof hebt aangebracht. Dit helpt de meststof in de grond te trekken en zorgt ervoor dat het gras de voedingsstoffen kan opnemen.

Wanneer niet bemesten?

Het is niet altijd een goed idee om je gazon te bemesten. Je kunt je gazon beter niet bemesten:

  • Tijdens droge of hete periodes, omdat je gras dan kan verbranden.
  • Als er zware regen wordt voorspeld, omdat de regen de meststof kan wegspoelen voordat deze de kans heeft gehad om in de grond te trekken of opgenomen te worden.
  • Wanneer de grond bevroren of doorweekt is.

Gazon onderhoud

Je gazon onderhouden is meer dan alleen bemesten. Gazon onderhoud bestaat bijvoorbeeld ook uit je gazon verticuteren, kalk strooien, gras maaien en bij(zaaien).

Dit heb je nodig:

 

bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,f480cce1-5cce-4c3e-aafe-e4efa514d85d,85fadc74-3b79-44c1-8267-9ca48c077158,b8e3e340-25d7-445a-843c-f7b07bb3387b

Veel gestelde vragen

Hoe lang gazon niet maaien na bemesten?

Na het bemesten van je gazon, is het over het algemeen aanbevolen om ongeveer een week te wachten voordat je gaat maaien. Dit geeft de meststof tijd om in de grond te trekken en je gras de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om gezond en sterk te worden. 

Kun je het gras kalken en bemesten tegelijk?

Het is niet aan te raden om kalk en mest tegelijkertijd aan te brengen op het gras. Het beste is om ze apart aan te brengen, omdat ze verschillende functies hebben en het tegelijkertijd toedienen het effect van beide kan verminderen. Het is het beste om eerst kalk toe te passen en een aantal weken later pas meststoffen. Wil je graag wel tegelijkertijd kalken en bemesten? Doe dit dan met Pokon Gazonmest met Kalk 3-in-1. Dit is meststof en kalk dat op elkaar afgestemd is, zodat je geen effectiviteit verliest van beide producten.

Hoe vaak gazon bemesten?

Je zou je gazon idealiter drie keer per jaar moeten bemesten: in het vroege voorjaar, late lente en vroege herfst.

  • Vroeg in de lente (maart-april) om het gazon een kickstart te geven na de winter.
  • Laat in de lente (juni) om het gazon te voeden tijdens de actieve groeiperiode.
  • Vroeg in de herfst (september-oktober) om het gazon te helpen herstellen van de zomer en zich voor te bereiden op de winter.

Het is belangrijk om niet te veel meststof te gebruiken, omdat dit het gras kan verbranden. Het is ook essentieel om de meststof gelijkmatig aan te brengen om kale plekken te voorkomen.