Gazon onderhouden

Gazon onderhoud

Wie zijn gazon goed onderhoudt, zal het hele jaar door genieten van een volle, groene grasmat. Vaak wordt een gazon intensief gebruikt door kinderen. In de zomer ligt er een zwembadje op het gras en het hele jaar door is het de plek om spelletjes te spelen. Of je nu wel of niet vaak over je gazon loopt, het is altijd onderhevig aan de weersinvloeden. Besteed ieder seizoen aandacht aan je gazon en pak gazonproblemen aan bij de oorzaak. Goed gras onderhoud betekent: verticuteren, bemesten, verbeteren, maaien, water geven, herstellen, maar vooral… genieten!

Wanneer moet ik mijn gazon onderhouden?

Gazon onderhoud is een seizoensgebonden taak en elk seizoen heeft zijn eigen specifieke onderhoudstaken. Hier is een algemene richtlijn:

  • Lente: Dit is de beste tijd om je gazon te verbeteren met kalk, te bemesten en te verticuteren. Het is ook een goed moment om kale plekken opnieuw in te zaaien. Lees hier meer over gazon onderhoud voorjaar.
  • Zomer: Tijdens de warme maanden is het belangrijk om je gazon regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Blijf je gazon maaien, maar stel de maaihoogte iets hoger in om verbranding door de zon te voorkomen.
  • Herfst: Dit is het moment om dode bladeren te verwijderen en je gazon nog een keer te bemesten. Je kunt ook kalk strooien als je bodem te zuur is.
  • Winter: Gedurende deze tijd is er weinig onderhoud nodig. Probeer gewoon om zware voorwerpen of stapels bladeren van het gras te houden, omdat ze dode plekken kunnen veroorzaken.

Bekijk ook de gras kalender met gras onderhoud per maand.

Wat heb je nodig om je gazon te onderhouden?

Om je gazon te onderhouden, heb je een aantal basisgereedschappen en materialen nodig:

  • Grasmaaier: Dit is essentieel om je gras op de juiste hoogte te houden.
  • Gieter of sproeisysteem: Voor het water geven van je gazon tijdens droge periodes.
  • Verticuteermachine: Dit gereedschap helpt bij het verwijderen van mos en dode grasresten uit je gazon.
  • Meststofstrooier: Handig voor het gelijkmatig verspreiden van meststoffen en kalk over je gazon.
  • Gazonmeststof: Voeding voor je gazon houdt je gazon gezond en sterk. Kies bijvoorbeeld voor Gazon Revolutie!
  • Kalk: Als je bodem te zuur is, kan het toevoegen van kalk helpen om de pH te neutraliseren.
  • Graszaad: Voor het opnieuw inzaaien van kale plekken in je gazon.
  • Hark: Voor het verwijderen van bladeren en ander puin van je gazon.

Stappenplan voor een groen & sterk gazon

Wil je een groen en sterk gazon? Wij geven je graag een stappenplan voor gazon onderhoud voor een groen gazon! 

Stap 1: gazon verbeteren

Je verbetert de grond van je gazon met kalk. Kalk zorgt ervoor dat de bodem minder zuur wordt, waardoor je gras beter kan groeien. Kalk strooi je vlak na de vorst in het voorjaar en vlak voor de vorst in het najaar. Kalk kun je los kopen maar ook gecombineerd met mest, zoals Gazonmest met Kalk 3-in-1. Lees meer over het verbeteren van je gazon.

Stap 2: gazon verticuteren

Verticuteren is het verwijderen van mos in gazons en het doorsnijden van ondergrondse wortels. Je houdt zo je gazon lekker luchtig. En dat is af en toe wel nodig, want door mos, onkruid en maaien kan je gazon dichtslibben. Met een verticuteerhark of een verticuteermachine doorbreek je de viltlaag, zodat lucht, water en voedingstoffen beter bij de wortels van je gazon kunnen komen. Lees meer over je gazon verticuteren.

Stap 3: gazon bemesten

Goed gazon onderhoud bestaat uit drie keer per jaar voeden. In het voorjaar, in de zomer en in het najaar heeft je gazon behoefte aan mest. Het bemesten van je gazon is nodig om het gazon meer weerbaar te maken tegen mos, onkruid, kou en bodeminsecten zoals engerlingen en emelten. Daarnaast behoudt je gazon zijn vitaliteit terwijl je het regelmatig maait. Door het bemesten van je gazon zal het zijn diepgroene kleur behouden en blijft het gras mooi vol.

Stap 4: gazon maaien

Maai je gazon regelmatig, zodat het er netjes uit blijft zien. Je voorkomt zo ook kale plekken, onkruid en mos. Check voor je gaat maaien even of de messen van je grasmaaier nog scherp zijn. Kies een droge dag uit, zodat het gras niet of nauwelijks nat is. Normaliter is eens in de twee weken maaien voldoende, maar groeit je gras hard en is het zo weer langer dan 4cm, maai dan eens in de week. Lees meer over je gazon maaien.

Stap 5: gazon water geven

Sproeien is nodig in droge periodes. Water is namelijk nodig voor een goede ontwikkeling van het wortelstelsel van het gras. Een gebrek aan water leidt tot een geelbruin gekleurd gazon, maar ook een zwakker gazon. Je gazon wordt vatbaarder voor onkruid, ziektes en plagen. Geef je gras water in de ochtend of in de avond. Lees hier meer over sproeien van het gazon.

 

Problemen in je gazon?

Ondanks alle goede verzorging is het soms nodig je gazon te herstellen. Er is mos in je gras ontstaan of hier en daar is er onkruid opgedoken. Er zijn kale plekken ontstaan doordat je hond op het gazon heeft geplast of je gazon wordt bewoont door bodeminsecten zoals engerlingen of emelten. Voor ieder probleem is er een oplossing. Door snel te handelen ben je er snel weer vanaf. Lees hier meer over je gazon herstellen.

Dit heb je nodig:

bc7d3a15-6c81-4cdf-b7b3-d9d66a30b3ac,85fadc74-3b79-44c1-8267-9ca48c077158,ae484f87-09c9-4f2a-a3c0-1a19fa1be4e9,ba32ffe1-1106-4ef8-9bb0-4fa93a71df04

 

Veel gestelde vragen

Eerst verticuteren of kalk strooien?

Het is meestal het beste om eerst kalk te strooien en daarna te verticuteren. Kalk helpt de pH van de bodem te neutraliseren, waardoor de grond beter in staat is voedingsstoffen op te nemen. Na het aanbrengen van kalk kan je verticuteren, wat helpt om mos en dode grasresten te verwijderen en lucht, water en voedingsstoffen beter tot de wortels van het gazon te laten doordringen. Hier zijn de stappen:

  1. Test de pH van je gazon om te zien of het kalk nodig heeft. Als de pH te laag is (zuur), dan zal kalk helpen om het te verhogen.
  2. Strooi de kalk gelijkmatig over het gazon. Je kunt hiervoor een meststofstrooier gebruiken.
  3. Wacht een paar dagen tot een week om de kalk de tijd te geven om te werken.
  4. Gebruik vervolgens een verticuteermachine om je gazon te verticuteren. Dit helpt om mos en dode grasresten te verwijderen, en zorgt ervoor dat lucht, water en voedingsstoffen gemakkelijker de wortels van het gras kunnen bereiken.
  5. Na het verticuteren kun je eventueel nog een keer bemesten om je gazon een extra boost te geven.

Let op: Het is belangrijk om niet te veel kalk te gebruiken, omdat dit de bodem te alkalisch kan maken. Het is ook belangrijk om niet te diep te verticuteren, omdat dit de wortels van het gazon kan beschadigen.

Is gras makkelijk te onderhouden?

Gras onderhoud kan relatief eenvoudig zijn, mits je een paar basisprincipes volgt. Dit omvat regelmatig gras maaien, water geven tijdens droge periodes, bemesten in het groeiseizoen en jaarlijks verticuteren om mos en dode grasresten te verwijderen. Het is ook belangrijk om de gezondheid van je gazon in de gaten te houden en eventuele problemen vroeg aan te pakken.