Je geniet van een mooi gazon, maar ineens zie je beestjes in je gras. Sommige beestjes zijn juist goed voor je gazon, andere insecten kunnen flinke problemen veroorzaken. Ze eten aan de wortels van jouw gazon of graven holletjes in je gazon. Je grasmat wordt steeds minder mooi. Er ontstaan kale plekken en stukken graszoden komen los te liggen. Je wilt natuurlijk snel van deze plaaginsecten af. Leer alles over de soorten ongedierte in het gras en hoe je deze kunt bestrijden.
In je gazon kunnen verschillende soorten insecten leven. Veelvoorkomende insecten in gazons zijn: mieren, emelten, engerlingen en regenwormen.
Mieren komen veel voor in Nederlandse gazons. Een aantal mieren in het gazon vormen geen probleem, maar wanneer je last hebt van een plaag kunnen de ondergrondse gangen die ze graven je gazon laten verzakken. Bovendien kunnen de hoopjes zand die ze aan het oppervlak vormen, gaten in je gazon maken, wat weer plek maakt voor onkruid. Mieren komen af op etenswaren, dus het is verstandig om eten goed op te ruimen.
Emelten zijn de larven van langpootmuggen en kunnen flinke schade aan je gazon veroorzaken. Ze zijn meestal grijsbruin van kleur en hebben een vrij zacht, pootloos lichaam en kunnen tot 4 cm lang worden. Emelten hebben geen duidelijke kop en hun lichaam eindigt in een punt. Ze leven ondergronds en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan het gazon door de wortels van het gras te eten. Emelten zie je het meest op zandgrond en blijven tot diep in de herfst actief.
Lees hier meer over emelten bestrijden in gras.
Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers, waaronder de meikever en de junikever. Ze leven ook ondergronds en voeden zich met de wortels van planten en gras, wat kan leiden tot bruine plekken en kale plekken in je gazon. Ze zijn meestal C-vormig, wit tot crème van kleur, met een bruine kop en drie paar poten bij hun kop.
Lees hier meer over engerlingen bestrijden in gras.
Regenwormen zijn eigenlijk heel goed voor je gazon! Ze helpen bij het beluchten van de bodem door tunnels te graven, wat helpt om water en voedingsstoffen naar de wortels van het gras te transporteren. Bovendien verteren regenwormen organisch materiaal en zetten het om in voedzame compost die de bodemgezondheid verbetert. Dus hoewel ze misschien een beetje vervelend kunnen zijn om te zien, spelen regenwormen een belangrijke rol in het ecosysteem van je tuin.
Allereerst is het belangrijk om zeker te weten van welk ongedierte je last hebt, zodat je het op de juiste manier kunt bestrijden. Ieder insect vergt namelijk een andere aanpak:
Kies altijd bij voorkeur voor een natuurlijke aanpak, voordat je naar een bestrijdingsmiddel grijpt.